flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ практики розгляду цивільних справ за позовами споживачів комунальних послуг до підприємств – виконавців послуг про зобов`язання вчинити певні дії, відшкодування шкоди, визнання дій незаконними, тощо.

05 вересня 2014, 15:29

                                                                                 «ЗАТВЕРДЖЕНО»

                                                                                 Заступник голови Первомайського

                                                                                 міськрайонного суду

                                                                                 Харківської області

                                                                                 Страхова І.П.

                                                                                 _________________________

                                                                                 «_____»_____________2014р

 

 

 

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ

 практики розгляду цивільних справ за позовами споживачів комунальних послуг до підприємств – виконавців послуг про зобов`язання вчинити певні дії, відшкодування шкоди, визнання дій незаконними, тощо.

 

Відповідно до ст. 42 Конституції України держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів.

Відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками та продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності регулюються Законом від 12 травня 1991 р. № 1023-XII "Про захист прав споживачів" (далі - Закон № 1023-XII). Цим Законом установлено права споживачів, а також визначено механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

Згідно з п. 22 ч. 1 ст. 1 Закону № 1023-XII споживач - це фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних із підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника.

Ураховуючи зазначене, судовий захист прав споживачів здійснюється загальними судами за правилами цивільного судочинства в порядку позовного провадження за позовами фізичних осіб - споживачів товарів, робіт і послуг.

Упродовж 2013 – 2014 років в провадженні Первомайського міськрайонного суду Харківської області знаходилося дві цивільні справи за позовами споживачів комунальних послуг до підприємств – виконавців послуг про зобов`язання вчинити певні дії, відшкодування шкоди, визнання дій незаконними.

Так, цивільна справа № 632/113/13-ц провадженням №2/632/466/13 за позовом Борисової Л.А., Борисова С.І. до ПКП «Тепломережі», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, щодо предмета спору – Первомайське відділення Лозівської ОДПІ про визнання дій протиправними та стягнення моральної шкоди (суддя Росоха А.В.).

Рішенням Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 13 вересня 2011 року по справі № 2-205/2011р. з Борисова С.І., Борисової Л.А. солідарно на користь ПКП «Тепломережі» було стягнуто борг за надані послуги по опаленню та гарячому водопостачанню та витрати сплачені за ІТЗ розгляду справи в сумі 3766грн.65коп. Однак рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області від 09 листопада 2011 року вищевказане рішення було скасовано, а у задоволенні позовних вимог ПКП «Тепломережі» було відмовлено на підставі п.3 ч.1 ст.309 ЦПК України, але не зважаючи на рішення апеляційного суду Харківської області ПКП «Тепломережі» надавала позивачам розрахунки на сплату послуг, з включенням суми боргу, у стягненні якої було відмовлено, а саме 3 736грн.65коп. та попередження з вимогами оплати поточних платежів та спірної суми.

Всі ці дії, позивачі вважали протиправними, оскільки поточні рахунки, які надаються ПКП «Тепломережі» їм для сплати не відповідають вимогам ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» та положенням ЗУ «Про захист прав споживачів».

Рішенням суду від  23 квітня 2013 року зазначений позов був залишений без задоволення на підставі п.5 ч.1 ст.4 Закону України «Про захист прав споживачів», де передбачено право споживача на відшкодування моральної (немайнової) шкоди, заподіяної небезпечною для життя і здоров`я людей продукцією у випадках, передбачених законодавством та п.5 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.95 №4 «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» обов`язкому з`ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної шкоди підлягають наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправними діяннями заподіювача, наявність вини заподіювача.

Рішенням судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області від 25 липня 2013 року апеляційну скаргу Борисової Л.А. було задоволено частково. Рішення Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 23 квітня 2013 року змінено. Позовні вимоги Борисової Л.А. задоволено частково. Визнано протиправними дії ПКП «Тепломережі» щодо неодноразового направлення на адресу Борисової Л.А. платіжних доручень  та попереджень про сплату суми у стягненні якої було відмовлено рішенням Апеляційного суду Харківської області. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Цивільна справа № 632/442/13-ц провадженням №2/632/359/14 за позовом Мальцева Р.В. до КП «Комунальник-1» про відшкодування майнової і моральної шкоди, завданої залиттям квартири (суддя Страхова І.П.).

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив стягнути майнову і моральну шкоду завданої йому внаслідок залиттям квартири.

Ухвалою суду від 31 січня 2014 року цивільну справу провадженням було закрито у зв`язку з ліквідацією юридичної особи,  а сам КП “Комунальник-1», яка є відповідачем у справі.

Ухвалою апеляційного суду Харківської області від 05 березня 2014 року апеляційну скаргу Мальцева Р.В. було задоволено. Ухвалу Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 31 січня 2014 року скасовано, а справу направлено до Первомайського міськрайонного суду для провадження.

 05 червня 2014 року Первомайським міськрайонним судом ухвалено рішення про часткове задоволення позовної заяви Мальцева Р.В.

Стягнуто з Комунального підприємства «Комунальник-1» на користь Мальцева Р.В. матеріальну шкоду в сумі 18234грн., моральну шкоду в розмірі 1000грн., судові витрати за проведення судово-будівельної експертизи – 2203,20грн., судовий збір – 344,10грн., а всього – 21781,30грн.

Ухвалою судової колегії судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області від 02 липня 2014 року апеляційну скаргу Мальцева Р.В. відхилено, а рішення Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 05 червня 2014 року залишено без змін.

 

Додаток: копія рішення Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 13.09.2011р. (по справі №2-205/2011р.), копія рішення Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 23.04.2013р. на 2 арк., копія рішення апеляційного суду Харківської області від 25.07.2013р. (цивільна справа №632/113/13-ц пров.№2/632/466/13), копія ухвали Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 31.01.2014р. на 1 арк., копія ухвали апеляційного суду Харківської області від 05.03.2014р. на 2 арк., копія рішення Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 05.06.2014р. на 2 арк., копія ухвали апеляційного суду Харківської області від 02.07.2014р. на 2 арк..

 

 

 

 

Помічник судді

Первомайського міськрайонного суду

Харківської області                                                              Голованова Н.П.