flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз порушення процесуальних строків при розгляді кримінальних справ (проваджень) та порушення строків утримання осіб під вартою при їх розгляді у 2014 році

23 січня 2015, 13:55

«УЗГОДЖЕНО»

                                                                           Голова Первомайського

                                                                           міськрайонного суду

                                                                           Харківської області

                                                                           _______________С.О. Клименко

                                                                           19 січня 2015 року

 

 

          А Н А Л І З

     порушення процесуальних строків

     при розгляді кримінальних справ (проваджень)

  та порушення строків утримання осіб під вартою

         при їх розгляді у 2014 році

 

         У 2014 році Первомайським міськрайонним судом Харківської області розглянуто усього 6 кримінальних справ та 195 матеріалів кримінальних проваджень. Протягом вищевказаного періоду показник справ, які призначені до розгляду з порушенням строків, установлених ст.ст. 241, 256 КПК України (1960 р.). ст.ст. 314, 316 КПК України (2012 р.), дорівнює нулю, всі справи та провадження кримінального судочинства призначалися до розгляду вчасно.

На кінець звітного періоду в провадженні суду не перебуває жодної справи, у якій би обвинувачений (підсудний) тримався під вартою та рахувався за судом більше 6 місяців, проте протягом 2014 року 1 така справа за КПК 2012 року перебувала на розгляді Первомайського міськрайонного суду Харківської області. Так, кримінальне провадження № 632/2784/13-к (12013220400000447) за обвинуваченням Алімєєва Івана Олеговича за ч.2 ст.307, ч.2 ст.186, ч.2 ст.146 КК України, Азарова Сергія Володимировича, Завражного Олександра Олександровича, Мороз Владислава Андрійовича за ч.2 ст.186, ч.2 ст.146 КК України, перший з яких перебував під вартою. Надійшло провадження 02.09.2013 року (Алімєєва І.О. взято під варту 29.11.2013 року). Судове засідання багаторазово відкладалося за клопотанням прокурора, тричі - у звязку з неявкою свідків, двічі - через неявку адвоката, крім того, відкладалося для обєднання матеріалів кримінальних проваджень, у звязку із відпусткою судді, перебуванням судді у нарадчій кімнаті. Безумовно, суттєво затримав розгляд справи факт зміни прокурором обвинувачення. Кримінальне провадження було розглянуто 11.07.2014 року з винесенням обвинувального вироку. Отже, Алімєєв І.О. до моменту винесення остаточного рішення по справі перебував під вартою 7 місяців 13 днів.

На кінець 2014 року у Первомайському міськрайонному суді Харківської області перебувало на розгляді 1 кримінальне провадження, що розглядалося понад 1 рік (понад 6 місяців до року – 0, понад 2 роки – 0), а саме: кримінальне провадження № 632/2807/13-к (12013220400000669) за обвинуваченням Дабарського Олексія Петровича за ч.2 ст.185, ч.2 ст.186 КК України, надійшло 03.09.2013 року. Справа тричі відкладалася у звязку з неявкою підсудного, двічі - за заявою захисника, у звязку з нездійсненням доставки обвинуваченого (підсудного), який перебуває під вартою, через неявку захисника, хворобу судді,  неявку свідка, потерпілого, також розгляд справи відкладався у звязку з зайнятістю судді в іншому процесі, за клопотанням прокурора, через перебування судді у відрядженні, у відпустці, неодноразово оголошувалися перерви в розгляді, тричі виносилися ухвали про привід учасників процесу. Востаннє у минулому році, 24.12.2014 р., судове засідання було відкладено у звязку з нездійсненням доставки до суду обвинуваченого, який тримається під вартою. 14.01.2015 року провадження було зупинено у звязку з направленням обвинуваченого Дабарського О.П. до Харківської обласної клінічної психіатричної лікарні №3 для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Крім того, в провадженні суду у минулому році понад 1 рік перебувало ще 2 справи кримінального судочинства, які розглянуті з винесенням остаточного рішення ще протягом 2014 року (жоден обвинувачений у цих справах не перебував під вартою понад 6 місяців).

         Серед основних причин тривалого розгляду кримінальних справ і проваджень треба назвати відкладення судових засідань у звязку з неявкою учасників процесу, особливо обвинувачених, свідків, нерідко – також захисників, потерпілих, 1 раз судове засідання було відкладено через неявку прокурора, судовий розгляд істотно затягувався через непоодинокі випадки зміни прокурором обвинувачення. Крім того, аналізуючи причини недотримання розумних строків розгляду кримінальних справ та кримінальних проваджень, слід ураховувати їх основні характеристики та специфіку: це, загалом, справи за обвинуваченням осіб у тяжких злочинах за статтями, які передбачають покарання у виді позбавлення волі на значні строки, пред’явлення обвинувачення за декількома статтями КК України, фігурування багатьох учасників процесу тощо. До того ж, протягом 2014 року судом неодноразово виносилися ухвали (постанови) про привід учасників процесу, половину з яких виконано не було. Отже, нерідко суддя об’єктивно не може передбачити всі обставини, що вплинуть на тривалість розгляду кримінальної справи чи провадження.

         Голова суду на оперативних нарадах постійно нагадує суддям про необхідність неухильного дотримання вимог Кримінально-процесуальних кодексів України 1960 року та 2012 року при розгляді кримінальних справ та проваджень, особливо звертається увага на те, що потрібно не допускати випадків тримання обвинуваченого під вартою понад шестимісячний строк.

Підсумовуючи, треба зазначити, що судді Первомайського міськрайонного суду Харківської області в цілому оперативно розглядають кримінальні справи та провадження, з дотриманням встановлених чинним законодавством процесуальних строків.

 

Консультант

Первомайського

міськрайонного суду

Харківської області                                                                           Н.С. Зінов’єва