flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз дотримання розумних строків розгляду цивільних справ при здійсненні судочинства за 2014 рік

23 січня 2015, 14:03

«УЗГОДЖЕНО»

                                                                  Голова Первомайського

                                                                  міськрайонного суду

                                                                  Харківської області

                                                                  __________________С.О. Клименко

                                                                  19 січня 2015 року

 

               А Н А Л І З

         дотримання розумних строків

розгляду цивільних справ при здійсненні судочинства

            за 2014 рік

 

         У 2014 році Первомайським міськрайонним судом Харківської області розглянуто усього 930 цивільних справ, 71 справу окремого провадження та 1060 справ та матеріалів в порядку ЦПК України (про видачу судового наказу, виконання доручень інших судів, про перегляд заочного рішення тощо). З них порушення строків розгляду, передбачених Цивільно-процесуальним кодексом України, було допущено Первомайським міськрайонним судом Харківської області тільки при розгляди справ позовного провадження.

        

Відповідно до ст. 157 ЦПК України, строки розгляду цивільних справ стосовно стягнення аліментів або поновлення на роботі не повинні перевищувати одного місяця, усі інші категорії – двох місяців. При цьому, відповідно до ч.4 ст.122 ЦПК України, питання про відкриття провадження у справі суддя повинен вирішити не пізніше трьох днів з дня надходження заяви до суду або закінчення строку, встановленого для усунення недоліків та не пізніше наступного дня після тримання судом інформації про місце проживання фізичної особи. Попереднє судове засідання повинно бути призначено і проведено протягом десяти днів з дня відкриття провадження у справі (ч.1 ст.129 ЦПК України). Крім того, відповідно до ч.2 ст.156 ЦПК України, справа має бути призначена до розгляду не пізніше семи днів після закінчення дій підготовки до судового розгляду. Тобто, якщо питання про відкриття провадження у справі (впродовж трьох днів), призначення попереднього судового засідання (впродовж десяти днів) та здійснення належної підготовки справи (до семи днів) буде здійснено суддею в установлені законодавцем строки, то строк для судового розгляду справи у відкритому судовому засіданні, впродовж якого можливо виконати вимоги ст. 157 ЦПК України, не повинен перевищувати 17 днів, для розгляду справи по суті залишається 43 дні, а для справ про стягнення аліментів, поновлення на роботі – ще менше, з урахуванням можливих затримок, як то час на поштову відправку рекомендованих листів, неявка чи хвороба учасників процесу, встановлений законодавцем строк розгляду цивільних справ є занадто коротким, і тому нерідко не вдається можливим розглянути справу у визначені строки.

         У 2014 році Первомайським міськрайонним судом Харківської області з 930 розглянутих справ позовного провадження порушення строку допущено у 222 випадках (приблизно 23 %). Такий значний показник обумовлений в першу чергу тим, що протягом року двох суддів Первомайського міськрайонного суду було переведено до інших судів України, через що близько пятидесяти справ, що перебували у їх провадженні, передано для розгляду іншим суддям. Це обумовило, по-перше, істотне збільшення навантаження. По-друге, передані справи почали слухатися іншим складом суду спочатку, що, звісно, у значній мірі вплинуло на строк розгляду справи.

        

Крім того, на кінець 2014 року в провадженні Первомайського міськрайонного суду Харківської області понад 6 місяців перебуває 4 цивільні справи, і одна – понад 2 роки. Так, справа № 2-1/11 за позовом Чумак К.М. до Надточого В.Л. про витребування майна з чужого незаконного володіння, провадження відкрито 20.09.2005 року,  станом на 31.12.2014 року перебуває в провадженні 04 роки 4 міс. 16 днів. Найголовнішою причиною тривалого розгляду можна зазначити те, що справа багаторазово передавалася для розгляду іншому судді через переведення суддів Донець Л.О, Зеленського В.В., М’ягкого Є.В., Попова М.С. до інших судів, через закінчення повноважень судді. Крім того, двічі провадження по справі було зупинено, востаннє 17.11.2009 року до набрання чинності рішенням по іншій справі. 14.03.2014 року провадження відновлено, після цього судові засідання відкладалися через неявку учасників процесу, оголошувалися перерви, зокрема, за клопотанням позивача, через перебування судді у нарадчій кімнаті по важкій кримінальній справі. Востаннє оголошено перерву у судовому засіданні за клопотанням позивача.

        

Також, справа № 632/1297/14-ц за позовом Конюхова С.В. до ВДВС Первомайського МРУЮ Харківської області про визнання недійсними прилюдних торгів та договору купівлі-продажу, укладеного за результатами прилюдних торгів, надійшла до суду 05.06.2014 року, неодноразово відкладалася за клопотанням позивача, через неявку учасників процесу (позивача, відповідача) тощо. 18.11.2014 року вищезазначену справу було передано в провадження іншого судді, через переведення судді Тітова О.М. до іншого суду.

        

Загалом, причинами тривалого розгляду цивільних справ були неявки сторін та інших учасників процесу, хвороби судді, сторін чи їх представників, надходження клопотань про перенесення розгляду справи з інших причин (наприклад, про надання додаткових доказів, витребування документації, виклик свідків тощо), надходження зустрічних та уточнених позовних заяв, через що у інших учасників процесу та суду виникала необхідність у наданні додаткового часу для ознайомлення з їх змістом.

         Крім того, мали місце та суттєво затягували судовий розгляд випадки залучення нових зацікавлених осіб у справі, які нерідко заявляли клопотання для отримання додаткового часу на ознайомлення з матеріалами справи, тому що вони почали приймати участь у справі не від початку її розгляду.

        

Проте найчастіше все ж таки саме через поведінку учасників процесу затягується судовий розгляд цивільних справ, сторони нерідко зловживають своїми правами, при цьому не допускаючи декількох неявок підряд, надають суду клопотання з проханням відкласти судове засідання через хворобу, у звязку з зайнятістю у іншому процесі тощо, не завжди потім поважність причин відкладення ними підтверджується.

           

Отже, аналізуючи причини тривалого розгляду цивільних справ, можна дійти висновку, що здійснення оперативного та ефективного правосуддя залежить не тільки від суду, і тривале перебування цивільних справ в провадженні суду – це явище, викликане більш несерйозним відношенням учасників процесу, ніж затягуванням та процесуальною тяганиною з боку суддів.

        

Проблему оперативності розгляду цивільних справ треба вирішувати шляхом проведення комплексних заходів, зокрема, за допомогою більш масового інформування громадян щодо переваг отримання СМС-повісток (більшість учасників процесу на пропозиції працівників апарату суду відмовляються від їх отримання і обирають поштовий спосіб отримання процесуальних документів), удосконалення роботи «Електронного суду», з метою вчасного отримання процесуальних документів сторонами справи. Можливо, частину проблеми допоможе вирішити зменшення завантаженості на суддів, зокрема, шляхом створення спеціалізованих мирових судів, запровадження інституту медіації тощо.

           

Крім того, треба зауважити, що голова суду на оперативних нарадах звертає увагу суддів Первомайського міськрайонного суду Харківської області  на необхідності дотримання процесуальних строків при розгляді цивільних справ і матеріалів, відповідно до чинного законодавства України.

           

Консультант

Первомайського

міськрайонного суду

Харківської області                                                                   Н.С. Зінов’єва