flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз до звіту 1-1-ОП за 1 квартал 2015 року

30 липня 2015, 08:05
 
АНАЛІЗ до показників форми звітності № 1-1-ОП за 1 квартал 2015 року
в порівнянні з показниками 4 кварталу 2014року
                                                                                       
            В провадженні Первомайського міськрайонного суду станом на 31 березня 2015 року (включно) перебувало наростаючим підсумком 5 кримінальних справ та 73 кримінальних провадження. Цей показникскладався загалом за рахунок залишку нерозглянутих справ попереднього періоду та надходження нових матеріалів. На відміну від порівняльного періоду, у 1 кварталі поточного року не надійшло жодної кримінальної справи за КПК 1960 року після скасування вироку в апеляційнійінстанції (у минулому періоді – дві таких справи).
Всього наростаючим підсумком протягом 1 кварталу 2015 року Первомайським міськрайонним судом Харківської області розглянуто 1 кримінальну справу та 42 кримінальних провадження.
Залишок нерозглянутих кримінальних справ за 1 квартал 2015 року - 4 (5 у попередньому періоді); матеріалів кримінального провадження – 31 (проти 29 у 4 кварталі 2014 року), тобто показники приблизно однакові. Важливою причиною залишку можна назвати багаторазові відкладення судових засідань з різних причин, найпоширенішими з яких є: неявка обвинуваченого, неявка свідків і потерпілих, перебування судді в нарадчій кімнаті по іншій справі, виклик свідків, клопотання прокурора чи захисника, тощо.
З 4 кримінальних справ, що залишилися нерозглянутими за КПК України 1960 року, в 3-х провадження зупинено (у зв’язку з розшуком обвинуваченого), як і в минулому періоді. Треба зазначити, що дві постанови про розшук залишаються невиконаними з 2004 та 2005 років. По цим справам щоквартально надсилаються нагадування до органів, на які згідно судового рішення покладено виконання розшуку.
            Збільшився показник зупинених кримінальних проваджень: 7 у попередньому періоді, 9 - у звітньому, з них 6 зупинено у зв’язку з розшуком, 2 – через тривалу хворобу обвинуваченого, 1 – у зв’язку з мобілізацію обвинуваченого до Збройних сил України.
Загальна кількість фактів відкладення розгляду справ у звітному періоді складає 9 у кримінальних справах (6 в 4 кварталі 2014 року) та 87 в матеріалах кримінального провадження, що помітно менше попереднього показника (114 фактів у порівняльному періоді).
           Як в звітному, так і в порівняльному періодах, нульовим залишається показник справ, які призначені до розгляду з порушенням строків, установлених ст.ст.241, 256 КПК України (1960 р.). При розгляді матеріалів кримінального провадження також не порушувалися судом строки, встановлені ст.ст. 314, 316 КПК України (2012 р.).
Справи розподіляються суддям за допомогою програми «Документообіг загальних судів» згідно із встановленою спеціалізацією, яка існує вже декілька років. В канцелярії суду ведеться журнал узгодження призначення судових засідань по кримінальним справам та матеріалам кримінального провадження з метою планомірного розподілу, щоб у суді раціонально використовувалися зали судових засідань, яких у суді два, тоді як cуддів - криміналістів – пятеро.               
Протягом кварталу для своєчасного розгляду кримінальних справ та матеріалів кримінальних проваджень суддями 12 разів виносились постанови про привід обвинувачених, свідків, потерпілих, тільки 2 з яких було повністю виконано.
            У 1 кварталі 2015 року жодному підсудному не було змінено запобіжний захід на взяття під варту попередньому періоді – одній особі).
В провадженні суду у 3 кварталі не перебуває жодної кримінальної справи чи провадження, де особа тримається під вартою та рахується за судом понад 6 місяців, як і у минулому періоді.
 
Крім того, в провадженні суду понад 6 місяців знаходиться 1 кримінальне провадження (у минулому періоді – 1 понад 1 рік до 2 років), а саме:
 
  1. кримінальне провадження № 632/2301/14-к за обвинуваченням Головня Світлани Миколаївни за ч.2 ст.191 КК України, надійшло 08.08.2014 року. Девять разів оголошувалася перерва, судові засідання відкладалися у зв’язку з неявкою обвинуваченого, викликом свідків, зайнятістю судді в іншій кримінальній справі, хворобою судді, тощо. Востаннє провадження слухалося 31.03.2015 року і суддя видалився до нарадчої кімнати для ухвалення остаточного рішення.
              
               Голова Первомайського
 міськрайонного суду
 Харківської області                                                                                                                       С.О. Клименко
 
   Вик. консультант суду
   Н.С. Зіновєва
   тел. (057-48) 3-20-70