flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз КАС за третій квартал 2015 року

08 жовтня 2015, 12:45

                                                                                 

 

«УЗГОДЖЕНО»

& В.о. голови Первомайського

міськрайонного суду

&Харківської області

________________ Г.М. Васянович

«06» жовтня  2015 року

 

         А Н А Л І З

             причин зміни і скасування рішень

                             Первомайського міськрайонного суду Харківської області

        по адміністративним справам та фактів порушення строків, визначених КАС України,

                 у третьому кварталі 2015 року

 

 

 

 
            У період з 01.07.2015 року по 30.09.2015 року до суду надійшло 2 адміністративні справи після розгляду в апеляційній інстанції, внаслідок чого було скасовано дві постанови Первомайського міськрайонного суду Харківської області. Обома зазначеними рішеннями розвязувались спори про скасування постанов про накладення адміністративного стягнення.
Так, постановою Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 12.05.2015 року по справі № 632/899/15-а (провадження № 2-а/632/103/15) було задоволено позов Рабинюка М.М. до начальника ВДАІ з обслуговування Первомайського району ГУМВС України у Харківській області майора міліції Бондаренка В.І. про скасування постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем не надано належних та допустимих доказів, які б підтверджували факт вчинення позивачем адміністративного правопорушення, приймаючи до уваги приписи ч.1 та ч.3 ст. 2, ч.2 ст. 71 КАС України.
Апеляційний суд Харківської області своєю ухвалою від 09.07.2015 року постанову суду 1-ої інстанції від 12.05.2015 року скасував, справу направив на новий судовий розгляд, зауваживши, що статтею 280 КУпАП встановленообставини, що підлягають з'ясуванню при розгляді справи про адміністративне правопорушення, а саме: орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов'язаний з'ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушсння, чи винна дана особа у його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з'ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.
Фактів, передбачених вищезазначеною статтею, судом першої інстанції встановлено не було. Таким чином, колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду зауважила, що при розгляді справи суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про задоволення позовних вимог, постанова від 12.05.2015 року на підставі п.4 ч.1 ст. 202 КАС України була скасована з прийняттям нової, якою в задоволенні позову Рабинюка М.М. було відмовлено.
В іншій справі (№ 632/3225/14-а, провадження № 2-а/632/7/15) за позовом Агапова В.О. до Адміністративної комісії виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області про скасування постанов про адміністративні правопорушення, Харківський апеляційний адміністративний суд дійшов висновку, що постанова суду першої інстанції від 10.04.2015 року про відмову в задоволенні позову не відповідає вимогам ст.159 КАС України, прийнята з порушенням норм матеріального права, і тому зазначену постанову скасував та прийняв нову, якою адміністративний позов Агапова В.О. задовольнив та скасував постанови Адміністративної комісії при виконавчому комітеті Первомайської міської ради Харківської області про накладення адміністративного стягнення.
Отже, в обох випадках причинами скасування рішень суду першої інстанції стало порушення норм матеріального права.
            Крім того, у період з 01.07.2015 року по 30.09.2015 року (включно) Первомайським міськрайонним судом Харківської області розглянуто усього 14 адміністративних справ, з них з порушенням строків – 2. Так, справа 632/329/15-а (2-а/632/86/15) за позовом Ярити О.А. до Миронівської сільської ради Первомайського району Харківської області, 3-я особа – Управління соціального захисту населення Первомайської міської ради Харківської області  про визнання бездіяльності незаконною та зобов’язання вчинити певні дії, стягнення середнього заробітку за час проходження військової служби та перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, надійшла до суду 19.02.2015 року, провадження було відкрито 23.02.2015 року. Декілька разів оголошувалися перерви з метою витребування документів, розгляд справи відкладався за клопотанням представника відповідача, через зайнятість суддів в іншому процесі, з інших підстав. 05.08.2015 року судом винесено постанову про відмову в задоволенні позову. Всього вищевказана справа перебувала в провадженні суду 5 місяців 13 днів.
           
Також, справа № 632/1124/15-а (2-а/632/110/15) за позовом Лебідь О.В. до інспектора ДПС взводу № 6 РДПС ДАІ із обслуговування м. Харкова ст. лейтенанта міліції Почуєва К.Ю. про скасування постанови про адміністративне правопорушення надійшла до суду 27.05.2015 року, провадження було відкрито 28.05.2015 року, судовий розгляд декілька разів відкладався через неявку відповідача, 01.07.2015 року по справі було винесено постанову про задоволення позову. Отже, всього у провадженні вищенаведена справа перебувала протягом 1 місяця та 3 днів.
             
Загалом, основними причинами тривалого розгляду справ є насамперед затягування розгляду самими учасниками процесу, оскільки найчастіше судові засідання відкладаються за клопотанням сторін, у зв’язку з хворобою учасника процесу або через його неявку. Непоодинокими є випадки перенесення судового засідання через відпустку чи хворобу судді, перебування судді в нарадчій кімнаті тощо. Іноді у розгляді справ оголошуються перерви.
 
Отже, можна зробити висновок, що у Первомайському міськрайонному суді Харківської області в цілому оперативно розглядають адміністративні справи, відповідно до норм чинного законодавства. Крім того, голова суду періодично протягом року на нарадах з суддями та працівниками апарату акцентує увагу на фактах і причинах скасування судових рішень, тривалого розгляду справ, а також наголошує на необхідності покращення показників тривалості і якості розгляду адміністративних справ.
           
Заступник керівника апарату
Первомайського міськрайонного суду
Харківської області                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Н.С. Зіновєва