flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз по покаранням у виді штрафу

20 жовтня 2015, 15:26

 

                        «УЗГОДЖЕНО»
                                            В.о. голови Первомайського
                               міськрайонного суду
                            Харківської області
                                                  _______________ І.П. Страхова
                               12 жовтня 2015 року
 
Аналіз
практики застосування
Первомайським міськрайонним судом Харківської області
кримінального покарання у виді штрафу за 2014 рік та 1 півріччя 2015 року
 
Протягом 2014 року Первомайським міськрайонним судом Харківської області покарання у виді штрафу було присуджено 20 обвинуваченим на загальну суму 361 930 гривень (з них одній особі призначено штраф у сумі 340 000 гривень за вчинення особливо тяжкого злочину), протягом 1 півріччя 2015 року – 10 обвинуваченим на загальну суму 9 440 гривень.
Розстрочку виплати суми штрафу було застосовано тільки 1 раз за весь аналізований період – у 2014 році за заявою засудженого, відмов у надані розстрочки протягом 2014 року та 1 півріччя 2015 року не було.
У 2014 році до Первомайського міськрайонного суду Харківської області надійшло 5 матеріалів про заміну засудженим несплаченої суми штрафу покаранням, передбаченим ст. 53 КК України, з них задоволено – 2 (при цьому застосовувалось покарання у виді громадських робіт), відмовлено – 2, повернуто за заявою секретаря суду, який оформлював подання про заміну штрафу, через пред’явлення засудженим відповідної квитанції, що підтверджує виконання покарання  – 1. Необхідно відмітити, що судом було відмовлено у задоволенні вказаних матеріалів через сплату засудженим суми штрафу. Отже, можна зробити висновок, що загроза застосування ст. 53 КК України стимулює засуджених до виконання покарання у виді штрафу і повної його сплати до початку судового засідання. Протягом 1 півріччя 2015 року жодного подібного матеріалу до суду не надходило. Проте, у вказаний період до суду надійшло 3 клопотання прокурора про скасування вироку через невиконання угоди про примирення, а саме невиконання засудженим покарання у виді штрафу. Всі 3 подібні клопотання було задоволено, вироки скасовано та матеріали кримінальних проваджень надіслано до органів прокуратури для завершення досудового розслідування.
Факти невиконання засудженими покарання у виді штрафу непоодинокі. З метою превенції подібних ситуацій одразу після отримання копії вироку засудженим під розписку роз’яснюється порядок та термін сплати штрафу (протягом місяця після набрання вироком законної сили), повідомляється про можливість надання розстрочки його виплати та попереджається, що в разі невиконання покарання у визначений строк воно може бути замінено на підставі ст. 26 КВК України та ст. 53 КК України покаранням у виді громадських робіт, виправних робіт, позбавлення волі. Після набрання вироком законної сили засудженим рекомендованим листом з повідомленням надсилається нагадування подібного змісту. В разі спливу згаданого строку і невиконання покарання у виді штрафу, суд повідомляє прокуратуру про це або готує подання про заміну штрафу на підставі ст. 26 КВК України. Інших процесуальних можливостей сприяти виконанню вказаного виду покарання у суду не має.
Жодна особа не притягалася до кримінальної відповідальності за ст.389 КК України (ухилення від відбування покарання, не пов’язаного з позбавленням волі) протягом аналізованого періоду.
Крім того, у 2014 році двох засуджених було звільнено від основного покарання у виді штрафу на підставі Закону України «Про амністію у 2014 році» та одну особу – від додаткового покарання у виді штрафу, керуючись при винесенні вироку вищевказаним нормативно-правовим актом.
Проблемних і спірних питань призначення аналізованого виду покарання, як основного, так і додаткового, у суду не виникає.
 
Заступник керівника апарату
Первомайського міськрайонного суду
Харківської області                                                                                                Н.С. Зінов’єва