flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз КАС за четвертий квартал 2015 року

30 березня 2016, 15:38

«УЗГОДЖЕНО»

                                                                                              Т.В.о. голови Первомайського

                                                                                              міськрайонного суду

                                                                                              Харківської області

                                                                                             

________________ В.О. Афанасьєв

                                                                                              «15» січня 2015 року

 

         А Н А Л І З

             причин зміни і скасування рішень

                             Первомайського міськрайонного суду Харківської області

        по адміністративним справам та фактів порушення строків, визначених КАС України,

                 у четвертому кварталі 2015 року

 

            У період з 01.10.2015 року по 31.12.2015 року до суду надійшла 1 адміністративна справа після розгляду в апеляційній інстанції, внаслідок чого 1 постанова Первомайського міськрайонного суду Харківської області.  Вказана справа відноситься до категорії розв’язання спорів про нарахування пенсії громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи .

Так, постановою Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 30.06.2015 року по справі № 632/339/15-а в задоволенні адміністративного позову Череватенка І.М. про визнання неправомірними дії УПФУ в Первомайському районі Харківської області та зобов’язання провести нарахування пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку на 10 років відмовлено. Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що позивачем не надано суду доказів його звернення в березні 2010 року до УПФУ у Первомайському районі Харківської області із заявою про призначення пенсії із заниженим пенсійним віком відповідно до ст. 55 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Суд апеляційної інстанції своєю ухвалою від 03.09.2015 року постанову суду 1-ої інстанції скасував, встановивши, що при ухваленні рішення допущено порушення норм процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. З матеріалів справи вбачалося, що позивач звернувся до суду з позовом 19.02.15 року з вимогами щодо захисту його порушених прав, що мали місце, починаючи з 12.03.2010 р. по 26.03.2013 р. Перебіг шестимісячного строку  на звернення до суду з позовом розпочався з 30.07.2010 року, отже, враховуючи дату звернення позивача до суду, строк на звернення до суду та період, за який позивач просить суд захистити його права, колегія суддів приходить до висновку , що права позивача підлягають захисту з 19.08.2014 року, тобто поза межами позовних вимог. Звернення з даним позовом поза межами встановленого законом строку представник позивача пояснює необізнаністю позивача законів, що не може визнаватися поважними причинами. Приймаючи рішення про поновлення позивачу строку на звернення до суду з позовом суд першої інстанції не навів підстав для його поновлення.

Виходячи із зазначених обставин справи, колегія суддів визнала, що судом при ухваленні рішення було порушено приписи ст.ст. 99, 100 КАС України, що призвело до необґрунтованого задоволення позову, тому апеляційну скаргу частково задоволено, судове рішення скасоване і прийнято нове рішення про залишення позовних вимог без розгляду.

Отже, в цьому випадку причиною скасування рішення суду першої інстанції стало порушення норм матеріального права.

            Крім того, у період з 01.10.2015 року по 31.12.2015 року Первомайським міськрайонним судом Харківської області розглянута усього 1 адміністративна справа з порушенням строків – . Так, справа 632/2456/15-а (2-а/632/134/15) за позовом Ясинської О.О. до виконкому Первомайської міської ради Харківської області, 3-я особа – Первомайське КП «Тепломережі» про визнання протиправної відмови Виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області в наданні дозволу на розробку проекту індивідуального теплопостачання квартири. Надійшла до суду 04.11.2015 року, провадження було відкрито 06.11.2015 року. Справа один раз відкладалася у зв’язку з викликом третьої особи. 08.12.2015 року судом винесено постанову про відмову в задоволенні позову. Всього вищевказана справа перебувала в провадженні суду 1 місяць 4 дні.

           

             

Загалом, основними причинами тривалого розгляду справ є насамперед затягування розгляду самими учасниками процесу, оскільки найчастіше судові засідання відкладаються за клопотанням сторін, у звязку з хворобою учасника процесу або через його неявку. Непоодинокими є випадки перенесення судового засідання через відпустку чи хворобу судді, перебування судді в нарадчій кімнаті тощо. Іноді у розгляді справ оголошуються перерви.

 

Отже, можна зробити висновок, що у Первомайському міськрайонному суді Харківської області в цілому оперативно розглядають адміністративні справи, відповідно до норм чинного законодавства. Крім того, голова суду періодично протягом року на нарадах з суддями та працівниками апарату акцентує увагу на фактах і причинах скасування судових рішень, тривалого розгляду справ, а також  наголошує на необхідності покращення показників тривалості і якості розгляду адміністративних справ.

           

 

Консультант Первомайського

міськрайонного суду

Харківської області                                                                                                 Т.Л. Хохлова