flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліково-статистичної роботи за 2015 рік

30 березня 2016, 15:39

 

А н а л і з

 обліково-статистичної роботи в Первомайському міськрайонному суді Харківської області

за 2015 рік в порівнянні з 2014 роком

   

        Протягом 2015 року у Первомайському міськрайонному суді правосуддя  здійснювали 8 суддів (згідно штатного розпису – 10), причому штат поповнився новими суддями: з березня поточного року – суддею Афанасьєвим В.О., з жовтня – суддею Жупановою О.О. Дві посади судді залишаються вакантною, державних службовців – 3 посади. На кінець 2015 року в установі працювало 48 співробітників,  у тому числі 31 державний службовець.

Працівники суду під час виконання своїх посадових обов’язків керувалися низкою нормативно-правових актів, що регламентують діяльність апаратів місцевих  судів, зокрема, положеннями Кримінального процесуального кодексу України, Цивільно-процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу законів про працю, Законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про доступ до судових рішень», «Про звернення громадян», «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронний цифровий підпис», «Про доступ до публічної інформації», «Про судовий збір» тощо, а також нормами Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді АРК та Вищому  спеціалізованому  суді  з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої   наказом  ДСА  від  17  грудня  2013  року    173, Інструкції щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження, затвердженої   наказом  ДСА  від  05  грудня  2013  року    169, Інструкції щодо формування картки обліку сум шкоди, завданої злочином, Положення про автоматизовану систему документообігу в загальних судах, тощо. Крім того, у роботі використовувалися Постанови колегії, роз’яснення, інформаційні листи  та методичні рекомендації Державної судової адміністрації України та територіального управління у Харківської області, Ради суддів України, судів вищих рівнів, Державного підприємства «Інформаційні судові системи України» та інших органів,  які стосувалися удосконалення обліково-статистичної роботи у судах загальної юрисдикції.   

 

Діловодство велося за допомогою внесення та опрацювання даних у комп’ютерній програмі "Діловодство загальних судів" (далі – КП «Д-3»), яка багаторазово оновлювалася, на даний час встановлено версію КП "Д-3.15.1.1356".

 

У 2015 р.  робота Первомайського міськрайонного суду Харківської області здійснювалася згідно затвердженого плану. Протягом періоду, який аналізується, проводилися наради - професійні заняття із співробітниками суду та оперативні наради з керівниками структур суду в організаційних та інших питаннях. 

          

         Як і в попередньому звітному періоді, на виконання плану роботи у 2015 р. було здійснено комплекс заходів щодо організаційного керівництва роботи працівників апарату з реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи: забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу суду.

Так, у 2015 р. керівником апарату та іншими відповідальними працівниками суду згідно плану роботи проводились перевірки  заповнення облікових карток цивільних справ та справ адміністративної юрисдикції, кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення секретарями суду, стану звернення до виконання судових рішень, стану ведення архіву, перевірки обліку та зберігання печаток, штампів і бланків, зберігання речових доказів, стану роботи зі зверненнями громадян, внесення даних по судовому збору, стану оргтехніки суду, забезпечення додержання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації». За результатами перевірок встановлено, що облік ведеться на належному рівні, виявлені недоліки усунуто.

Крім того, згідно плану навчання працівників апарату Первомайського міськрайонного суду Харківської області проводилися заняття з приводу різноманітних питань роботи суду, зокрема здійснювалося вивчення положень Закону України «Про судовий збір», розглядалися питання формування звіту № 10 у КП «Д-3», проводилися навчання із функціонування офіційної електронної пошти суду, щодо порядку надсилання інформації про осіб у кримінальних провадженнях та електронних копій судових рішень щодо осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, щодо здачі піврічних статистичних звітів, вивчалися положення Інструкції з діловодства, тощо.

Всі заходи, передбачені планом роботи на 2015 рік, було здійснено в повному обсязі.

На початку року головою суду було затверджено план заходів запобігання і протидії корупції у Первомайському міськрайонному суді Харківської області на 2015 рік, відповідно до якого організовувалося своєчасне подання суддями та державними службовцями апарату суду декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік, надавалася методична допомога при складанні декларацій, здійснювався постійний контроль за змінами норм антикорупційного законодавства з метою оперативного реагування та вжиття відповідних заходів, щоквартально проводилися заняття з суддями та державними службовцями апарату суду по законодавству про боротьбу з корупцією, тощо.

Окрім того, у 2015 році на виконання Закону України «Про очищення влади»,  своєчасно, відповідно із встановленим  графіком, було розпочато процедуру перевірки суддів та працівників апарату суду.

Протягом 2015 року складалися плани виконання Постанов колегії територіального управління ДСА України у Харківській області, з метою підтвердження проведених заходів відповідальними особами складалися довідки про виконання відповідних пунктів плану.

Правосуддя у Первомайському міськрайонному суді Харківської області, як і у порівняльному періоді, здійснювалося на підставі спеціалізації. Так, п’ятеро суддів, а саме: С.О. Клименко, Ф.В. Саланевич, Г.М. Васянович, В.О. Афанасьєв, М.М. Босняк, О.О. Жупанова розглядали кримінальні справи та провадження, справи про  адміністративні  правопорушення,  заяви, клопотання  та скарги в порядку КПК України. Інші судді - І.П. Страхова, С.В. Библів, О.В. Кочнєв, А.В. Росоха відповідно до обраної спеціалізації розглядали цивільні та адміністративні справи і матеріали у порядку ЦПК та КАС України.

Обсяг роботи та навантаження на суддів

У 2015 році до Первомайського міськрайонного суду Харківської області надійшло всього 3184 справ (3974), тобто можна констатувати зменшення на  20%  загальної кількості справ і матеріалів, що надійшли на розгляд у вказаний період,  надходження кримінальних проваджень у цьому році було таким же, як і в минулому (різниця в 1 відсоток), в надходженні справ цивільних спостерігається тенденція до зменшення надходження (на 11 відсотків), справ по КАСУ на 50 відсотків зменшилося в надходженні, а також відбулося збільшення надходження клопотань, подань та інших матеріалів у порядку КПК, ЦПК, КАС України (+ 42 %).

В 2014 році  відмічалося значне збільшення адміністративних справ та заяв (+ 58 %), а також клопотань, подань та інших матеріалів у порядку КПК, ЦПК, КАС України (+ 10 %). Динаміку цих надходжень та відмінності від порівняльного періоду відображають показники, наведені в таблиці № 1.

Таблиця № 1 «Динаміка надходження справ та матеріалів до суду»

№ з/п

Категорії справ (надійшло)

2014 рік

2015 рік

Динаміка

%

1

Кримінальні справи та матеріали кримінального провадження  (з обвинувальним актом, про застосування примусових заходів медичного та виховного характеру)

193

196

+1 %

2

Усього цивільних справ та заяв , з них:

1802

1595

-11 %

3

позовні заяви

974

968

-0,6%

4

наказне провадження

747

542

-27%

5

окреме провадження

81

85

+5%

6

Адміністративні справи та заяви (КАС)

153

76

-50%

7

Справи про адміністративні правопорушення

607

620

+2%

8

Інші справи та матеріали, розгляд яких передбачено процесуальним законодавством, з них:

1219

701

 

+42%

9

УСЬОГО

3974

3188

-20 %

 

Середньомісячне навантаження по розгляду судових справ та матеріалів усіх категорій на суддю Первомайського міськрайонного суду Харківської області у 2015 році зменшилося до 36 одиниць (45 у порівняльному періоді), оскільки, незважаючи на зменшення обсягу справ, що надійшли до суду, правосуддя здійснювалося меншою кількістю суддів.

 

Таблиця № 2 «Динаміка розгляду судом справ»

 

№ з/п

Категорії справ (розглянуто)

2014 рік

2015 рік

Динаміка

%

1

Кримінальні справи та матеріали кримінального провадження  (з обвинувальним актом, про застосування примусових заходів медичного та виховного характеру, про звільнення від кримінальної відповідальності)

201

188

-6%

2

матеріали у порядку КПК

925

542

-41%

 

Цивільні справи:

усього

1891

1446

-23%

3

                  позовне провадження

наказне провадження (видано наказів)

окреме провадження

1026

784

81

897

472

77

-12%

-40%

-5%

4

Заяви та клопотання у порядку ЦПК  (про перегляд заочного рішення, рішень,ухвал у зв'язку з  нововиявленими обставинами, клопотань та подань у порядку виконання судових рішень)

276

635

+56%

5

Справи адміністративної юрисдикції (КАС)

95

112

+15%

6

Заяви та клопотання у порядку КАС

2

6

+66 %

7

Справи про адміністративні правопорушення

616

561

-9%

8

справи у порядку виконання

постанов у справах про адмінправопорушення

( КУпАП) 

3

3

= %

9

 

УСЬОГО

4009

4939

+19  %

                                   

    У 2015 році по розгляду справ та матеріалів усіх категорій спостерігається збільшення – на 19 відсотків порівняно з 2014 роком, що є непоганим показником, враховуючи те, що справ до суду надійшло на 20 % менше, ніж у минулому періоді.

Зменшилася кількість розглянутих кримінальних проваджень -– 188 проти 201 в минулому році – на 6 %, матеріалів у порядку КПК України – у 2014 р. розглянуто 925, а у 2015 р. – 542.

             Розгляд справ адміністративної юрисдикції збільшився на 15% порівняно з 2014 роком -  112 проти 95.

           Зменшився розгляд справ про адміністративні правопорушення на 9 відсотків, а також цивільних справ – на 23%, з них слід виділити наказне провадження - видано наказів 472 у 2015 р., у 2014 – 784.

Залишок кримінальних справ і проваджень на кінець звітного періоду дорівнює 41 одиницям,  цивільних справ та заяв - 78, матеріалів у порядку КПК України – 12, матеріалів у порядку ЦПК України – 39, адміністративних справ та заяв - 5, справ про адміністративні правопорушення – 5, всього – 180 нерозглянутих справ на кінець 2015 року (242 ¹), тобто показники  на 25 % стали меншими порівняно з 2014 роком.

Середня кількість розглянутих справ та матеріалів у 2015 році в розрахунку на одного суддю, згідно п. 4 додатку № 1 «Базові показники роботи суду» до Рішення Ради суддів України № 28 від 02 квітня 2015 року, дорівнює 617 одиницям (відповідно до показників таблиці № 2).

Відповідно до розрахунку, наданого рекомендаціями Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (ЄКЕП), середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в звітний період в розрахунку на одного суддю у 2015 р. приблизно дорівнює 428 одиницям.

Крім того, відсоток розгляду справ ,згідно формули, рекомендованої ЄКЕП, у 2015 р. становить 154 %, що повною мірою відповідає міжнародним стандартам (103% і більше – передова практика). Такий високий показник якості роботи суду обумовлений, зокрема, і зменшенням навантаження на суддів.

_______________________________________                         

¹ тут і далі – показники 2014 року

 

            Розгляд кримінальних справ та матеріалів кримінальних проваджень

 

Із 188 (201) розглянутих кримінальних справ та матеріалів кримінальних проваджень  більшу кількість становлять справи за злочинами проти власності, життя та здоров’я людини, безпеки руху та експлуатації транспорту, у сфері обігу наркотичних засобів. Як в звітному, так і в порівняльному періодах нульовим залишається показник справ, які призначені до розгляду з порушенням строків, установлених ст.ст. 241, 256 КПК України 1960 р. (314, 316 КПК 2012 р.). Жодної кримінальної справи не надходило по злочинам, вчиненим організованими групами чи злочинними організаціями (аналогічний показник у минулому році).

З метою забезпечення своєчасного розгляду кримінальних справ та проваджень лише одному обвинуваченому було обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою на стадії судового розгляду (3); постанов про здійснення приводу обвинуваченого до суду винесено 30 постанов, з них 16 – не виконано. Також cуддями виносилися ухвали (постанови) про застосування до обвинувачених та свідків приводу. Із загальної кількості цих заходів – 26 (27), працівниками міліції не виконано 22 постанови (14). В більшості повідомлень (рапортів) з міліції зазначалося про неможливість виконання приводів з причин відсутності відповідних осіб за місцем мешкання.

У 2015 році жодного разу не було винесено виправдувального вироку, як і в порівняльному періоді.

Протягом звітного періоду 5 кримінальних проваджень було повернуто прокурору для організації проведення додаткового досудового розслідування (4 у 2014 році).

Всього у 2015 році Первомайським міськрайонним судом Харківської області засуджено 162 (172 – у 2014 р.) особи. Основні покарання призначені у кількості:

-          штраф – 21;

-          громадські роботи - 24;

-          обмеження волі – 2;

-          арешт – 5;

-          позбавлення волі на певний строк - 37;

-          звільнено від відбування покарання (з випробуванням, по амністії або у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності - 73;

Крім того, засудженим було призначено ще і додаткове покарання у виді:

-          позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю – 1;

-          конфіскація майна – 4.

 Залишилися нерозглянутими 4 кримінальних справ (показник минулого року – 5) та 37 кримінальних проваджень (29 у минулому періоді), тобто показники покращилися, проте у 8 із цих судових справ провадження зупинено. Більшість таких матеріалів - 6 -  зупинено у звязку з розшуком, 1 – через хворобу обвинуваченого. Рух цих справ тримається на контролі, до відділів внутрішніх справ щоквартально надсилаються нагадування про необхідність здійснення розшуків. Незайвим було б відмітити, що 1 постанова про розшук обвинуваченого Середюка Ю.М. залишається невиконаною з 2005 року.                              

Причинами залишку є: надходження нових справ наприкінці звітного періоду, наявність певної кількості багатотомних, багатоепізодних справ з значним кількісним складом учасників процесу, проведення складних та тривалих судових експертиз, хвороби, відрядження та відпустки суддів, оголошення перерв,  відкладення розгляду справ з різних причин, найпоширенішими з яких є: відкладення судових засідань через неявку сторін і учасників процесу, у зв’язку із клопотанням будь-якої сторони, через перебування судді у нарадчій кімнаті чи його зайнятість в іншому судовому процесі, нездійснення доставки до суду обвинуваченого, який утримується під вартою тощо. Крім того, в кримінальному судочинстві істотно затягують строк розгляду справ випадки перекваліфікації статтей обвинувачення, а також об’єднання матеріалів кримінальних проваджень, коли до справи, яка вже знаходиться на розгляді декілька місяців, додається новий обвинувальний акт, а, отже, і новий епізод кримінального правопорушення – злочину, що потребує доказування. 

На кінець 2015 року 6 обвинувачених по 6 кримінальним провадженням трималися під вартою та рахувалися за судом понад 6 місяців, а також 4 обвинувачених по 2 кримінальних справам.  

Щодо якості розгляду кримінальних справ, то в 2015 році переглянуто апеляційною інстанцією (з урахуванням справ, розглянутих по першій інстанції у 2014 році) 23 рішення, з них 6 вироків скасовано, а 9 вироків змінено, а також скасовано 8 ухвал (одна з них по скарзі на рішення слідчого про закриття кримінального провадження), причому з 13 справ 10 направлено на новий судовий розгляд, по чотирьом після скасування рішення апеляційною інстанцією винесено новий вирок.

У 2014 році переглянуто апеляційною інстанцією (з урахуванням справ, розглянутих по першій інстанції у 2013 році) 7 справ та 12 проваджень відповідно, з них скасовано судове рішення у 3 справах та 4 кримінальних провадженнях, причому з 7 справ 6 направлено на новий судовий розгляд, по одній після скасування вироку апеляційною інстанцією винесено новий вирок.

Основними причинами скасування та зміни судових рішень були суттєві порушення вимог кримінально-процесуального законодавства та неправильне застосування кримінального закону.

 

 

 

Розгляд справ адміністративної юрисдикції та цивільних справ

 

В звітному періоді спостерігається значне зменшення надходження справ адміністративної юрисдикції. Надійшло 76 справ (153), що на 50 % менше, ніж у 2014 році; перебувало в провадженні 117 (31) справ, розглянуто 112 (95 у минулому періоді), що на 15 % більше, залишок нерозглянутих справ зменшився – 5 проти 60. Найбільше розглянуто позовів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та спорів у сфері публічної житлової політики – 70, з них щодо соціального захисту; соціального захисту та зайнятості інвалідів; соціальних послуг - 64. Порушення строків допущено у 28 справах (у 2014 р. - жодного). На кінець звітного періоду в провадженні суду залишилися нерозглянутими в строк понад 6 місяців до 1 року 2 справи (у 2014 році таких справ не було).

 

Що стосується показників цивільних справ (позовного, окремого та наказного провадження), то у 2015 році надійшло всього 1595 справ  (1802), розглянуто  1446 проти 1891 у минулому періоді (розгляд скоротився на 23%). Підвищилася оперативність розгляду цивільних справ: понад 6 місяців в провадженні суду – 3 справи (4 у 2014 році) і жодної понад 2 роки (у порівняльному періоді – 1).

Причинами порушень строків розгляду частіше всього були неявка сторін та інших учасників процесу, відкладення судових засідань за їх заявами, необхідність витребування додаткових письмових доказів, надання судових доручень тощо. Причинами тривалого не розгляду цивільних справ залишаються випадки, коли учасники процесу без поважних на те причин не з’являються до суду, надаючи заяви з проханням відкласти слухання справи у зв’язку з хворобою, зайнятістю у іншому процесі. Проте, в подальшому, поважність причин відкладення судових засідань ними не підтверджується. Якісніше у 2015 році розглядалися справи наказного та окремого провадження. По справам позовного провадження – найгірші показники – 26 % порушень (від усіх розглянутих справ позовного  провадження), у минулому періоді кількість цивільних справ позовного провадження, розглянутих з порушенням строків розгляду, дорівнювала 22 %, тобто можна казати про несуттєве погіршення оперативності розгляду справ.

На помітне скорочення строку розгляду справ і помітне здешевлення виклику сторін у судове засідання направлено СМС-оповіщення учасників процесу, але, на превеликий жаль, це нововведення ще не набуло широкого використання, оскільки переважна більшість громадян, що звернулися до суду,  виявляє бажання отримувати повістки у звичній друкованій формі. Також для скорочення термінів розгляду цивільних справ  проводяться оперативні наради з суддями та помічниками суддів, відповідно до рекомендацій апеляційного суду головою суду постійно звертається увага суддів на необхідність покращення оперативності розгляду справ.

Щодо якості розгляду цивільних справ, то в 2015 році вона краще показників 2014 року.

У 2015 році переглянуто апеляційною інстанцією 21 рішення по цивільним справам, з них 8 рішень та 8 ухвал скасовано, а 5 рішень змінено (у порівняльний період скасовано 30 судових рішень, з них 22 рішення та 8 ухвал, а змінено – 6 рішень).

Основними причинами скасування та зміни судових рішень у цивільних справах були порушення норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд вважав встановленими.

По справам адміністративної юрисдикції переглянуто 10 судових рішень, з них 5 постанов та 4 ухвали скасовано, а 1 постанову змінено (у 2014 році - 14 судових рішень, з них 13 постанов і одна ухвала, змінено – 3). Основними причинами скасування були порушення норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справ, невірного встановлення періодів по справам про перерахунок пенсії тощо.

 

Розгляд справ про адміністративні правопорушення

 

У 2015 році надійшло 620 (607 – у 2014 р.) справ про адміністративні правопорушення. Найбільше матеріалів за вчинення насильства в сім`ї – 145 (156), за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння – 56 (99), порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів та ін. – 69 (57), дрібне хуліганство -  76 (45), порушення правил адміністративного нагляду – 70 (41), неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов'язкових платежів) –   (32).

Із них розглянуто по суті 561 (579 – у 2014 р.) справа та повернуто –  56 (37) з різних підстав.

У 2015 році апеляційною інстанцією переглянуто 4 судових рішення, з них 3 постанови скасовано, а 1 постанова змінена.

Протягом аналізованого періоду скасовано одну постанову по справі про адміністративні правопорушення.

Робота зі зверненнями громадян

      

У 2015 році в Первомайському міськрайонному суді Харківської області проводилась постійна робота по реалізації громадянами України права на звернення, наданого їм Конституцією України та Законом України “Про звернення громадян”.

Робота зі зверненнями громадян у суді проводилася насамперед на підставі Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої Постановою Кабінета Міністрів України від 14.04.1997 р. № 348, із змінами та доповненнями.

            У 2015 році до Первомайського міськрайонного суду Харківської області надійшло три звернення громадян (скарги), на відміну від порівняльного періоду, коли цей показник був нульовим. За результатами розгляду дві скарги визнано необґрунтованими, третю скаргу надіслано за належністю до відповідного органу.

        Звернення у 2015 р.  розглядалися у такі терміни: до 5 діб – 0, до 15 діб – 3, до 30 діб – 0.

        Повторні звернення до суду за вказані періоди не надходили.

           

            За звітний період звернень від ветеранів війни не надходило; у порівняльному періоді ці показники також нульові.

         В суді здійснювався особистий прийом громадян головою суду та іншими посадовими особами з дотриманням відповідного графіку, який розміщений в приміщеннях суду в зручному для огляду місці. Формувався журнал особистого прийому громадян головою суду, у якому зазначалися дата проведення прийому, прізвища заявників, питання, з якими вони звертаються, результати розгляду.

            Крім того, з метою запобігання надходження звернень громадян Первомайським міськрайонним судом Харківської області постійно здійснювалася робота щодо вдосконалення та наповнення інформацією офіційної сторінки суду на Web-сайті «Судова влада України», а також забезпечення зацікавлених особ доступом до інформації відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації".

                                 

Інші питання роботи суду

     

Як і в попередньому періоді, виконавці звітів відповідально ставилися до підготовки та складання звітів про роботу суду. Питання щодо відображення справ по рядках звіту вирішувалися згідно Інструкції щодо заповнення і подання звітів про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ і матеріалів, затвердженої наказом ДСА України від 05.06.2006 року № 55 (із змінами та доповненнями); класифікаторів категорій справ, а також методичних роз`яснень відділу організації діяльності судів та судової статистики ТУ ДСА України в Харківській області. Вчасне та достовірне надання судом звітів здійснювалося завдяки постійному контролю за достовірністю та дотриманням строків їх здачі з боку керівництва суду, зручному графіку відпусток виконавців звіту, їх багаторічному досвіду, через належну організованість та відповідальне ставлення до своєї роботи.

 

            У 2015 році, як і в порівняльному періоді, звітність суду формувалася за допомогою КП “Д-3” та складалася як за допомогою ручного підрахунку обліково-статистичних карток, так і засобом автоматичного формування звітів; використовувалися методичні рекомендації для їх побудови та перевірки засобами КП “Д-3”. Працівники, на яких покладено обов’язок вносити дані з розгляду справ (секретарі суду та помічники суддів), регулярно вносили до програми необхідну інформацію щодо руху справи та про звернення судового рішення до виконання. Через постійне удосконалення КП «Д-3» її розробниками, у 2015 році була можливість використовувати сформовані автоматичні звіти для надання до відділу судової статистики як такі, що мають достовірні дані. Це звіти форм № 1, 1-Л, 2-А, 3, 6-8, 10. Слід відмітити, що в цілому спостерігається значний прогрес у роботі програми «Д-3», проте форма № 1-1-ОП і досі рахується не коректно, тому звіт спочатку формувався у автоматичному режимі, а потім редагувався у ручному, у формі № 1-1 тільки декілька показників не було враховано програмою.

 

Протягом 2015 року постійно проводилась співпраця з правоохоронними органами та органами  виконавчої влади, насамперед шляхом проведення взаємозвірок з питань надходження та розгляду справ різних категорій, надання вичерпних відповідей на різного роду запити, направлення звітів тощо. Зокрема, відповідно до вимог ст. 22 Закону України  «Про Державний реєстр виборців» з метою здійснення щомісячного оновлення бази даних Державного реєстру виборців судом до  Первомайської районної державної адміністрації та Первомайської міської ради Харківської області надавалися відомості щодо осіб, визнаних судом недієздатними, за формами 6.1 та 6.2.

 

В суді 2 зали судових засідань обладнано апаратурою системи відеоконференцзв’язку, використання якої з часом набирає обертів. У переважній більшості засідань, проведених за допомогою цього обладнання, розглядалися матеріали у порядку КПК України і відеоконференцзв’язок встановлювався з відповідною установою Державної пенітенціарної служби України. Щомісяця до територіального управління ДСА України у Харківській області надсилалася інформація щодо кількості судових засідань, проведених у режимі відеоконференцзв’язку, за 2015 рік цей показник дорівнює 61 засіданню. Крім того, надавалася інформація щодо кількості судових викликів учасників процесу, зроблених за допомогою СМС - повідомлень (у 2015 р. було зроблено 103 виклики). Працівниками апарату суду постійно проводиться робота щодо збільшення цього показника, учасники процесу інформуються щодо переваг отримання повісток у виді СМС, проте багато людей неохоче сприймають подібне нововведення і віддають перевагу засобам поштового зв’язку.

 

На виконання прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції Закону України «Про справедливий суд» суддями та працівниками апарату суду щоденно здійснюється робота по внесенню до Єдиного державного реєстру судових рішень електронних копій судових рішень, що винесені з 01 січня 2010 року. Крім того, наказом голови суду від 30 червня 2015 року визначено особу, відповідальну за відправлення до ЄДРСР копій судових рішень суддів, які на момент настання необхідності внесення вказаних рішень втратили можливість їх підписання власним цифровим підписом (5 суддів, переведених до інших судів). Вказана робота постійно перебуває на контролі.

 

Суд залишається розташованим у двох будинках, які знаходяться на значній відстані один від одного і в яких немає умов для здійснення правосуддя. Не вистачає залів судових засідань і кабінетів, немає окремого приміщення для конвою, відсутня охорона з боку судової міліції, зали судових засідань не обладнано скляними приміщеннями для обвинувачених тощо. Залишилася проблема з оргтехнікою, її для повноцінного функціонування суду недостатньо. Наявні прилади застаріли, не відповідають вимогам програмно-технічного забезпечення, неодноразово перебували на ремонті та працюють з перебоями. В суді, зокрема, використовуються комп’ютери, які знаходяться в експлуатації більше 5-10 років і за своїми технічними характеристиками не мають потужностей для роботи з новітніми програмами. З метою належного виконання своїх посадових обов’язків деяким працівникам апарату доводиться користуватися особистим майном, що є неприпустимим.      

З огляду на викладене, з урахуванням проблем та незручностей, які супроводжують здійснення правосуддя у Первомайському міськрайонному суді Харківської області, можна вважати його функціонування злагодженим завдяки вдалому плануванню роботи та плідній співпраці між його окремими структурами; високій відповідальності суддів і працівників апарату; діловодство та обліково-статистична робота в суді ведеться на належному, професійному рівні. 

 

Судді та працівники апарату суду постійно вдосконалюють свої знання та навички з метою практичної реалізації завдань і функцій держави при виконанні своїх посадових обов’язків та задля забезпечення функціонування незалежного і неупередженого суду і підвищення довіри суспільства до судової влади.

 

 

 

Т.в.о. голови Первомайського

міськрайонного суду

Харківської області                                                                                         В.О. Афанасьєв

 

Вик. Т.Л. Хохлова

тел. (057-48) 3-20-70