flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо розгляду виборчих спорів під час проведення виборів депутатів

30 березня 2016, 15:41

                                                                                           ЗАТВЕРДЖЕНО

 

                                                                                                 ___________________

                                                                                                           Т.в.о. голови

                                                                                                           Первомайського

                                                                                                           міськрайонного суду

                                                                                                           Харківської області  

                                                                                    

                                                                                                           В.О. Афанасьєв

 

                                                                                                           «____»____________2016 р.           

 

ІНФОРМАЦІЯ

про проблемні питання, які виникали на всіх стадіях

провадження в адміністративних справах

щодо розгляду виборчих спорів під час  проведення виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад,

сільських, селищних, міських голів та старост 

 

           

            В 2015 році Первомайським міськрайонним судом Харківської області було розглянуто 3 справи в порядку адміністративного судочинства щодо виборчих спорів під час проведення виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост.

 

             З трьох адміністративних позовів щодо виборчих спорів під час проведення виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост, які надійшли до Первомайського міськрайонного суду Харківської області – один задоволено, один – залишено без розгляду, в задоволені одного відмовлено.

 

            По справі № 632/2367/15-а (провадження 2-а/632/130/15) – 21 жовтня 2015 року  надійшов адміністративний позов від Крамчанінова Миколи Миколайовича до Дільничної виборчої дільниці № 631067 міста Первомайський Харківської області про включення до списку виборців за місцем проживання. 22 жовтня 2015 року Первомайським міськрайонним судом Харківської області було прийнято постанову про задоволення позову та зобов’язано Дільничну виборчу дільницю № 631067 міста Первомайський Харківської області внести до списку виборців за місцем проживання, оскільки, відповідно до ст. 173 КАС України, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто, або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.    

           

По справі № 632/2368/15-а (провадження 2-а/632/135/15) – 22 жовтня 2015 року  надійшов адміністративний позов від Синько Катерини Павлівни до Дільничної виборчої дільниці № 630725 територіального округу № 17 с. Михайлівка Первомайського району Харківської області, Відділу ведення Державного реєстру виборців Первомайської районної державної адміністрації про включення до списку виборців за місцем проживання. 22 жовтня 2015 року Первомайським міськрайонним судом Харківської області було прийнято постанову про відмову в задоволенні позову, оскільки відповідно до інформації відділу ДРВ Первомайської РДА Харківської області у базі даних Державного реєстру виборців є відомості про позивачку.

 

По справі № 632/2375/15-а (провадження 2-а/632/131/15) – 23 жовтня 2015 року  надійшов адміністративний позов від Денисенко Тетяни Олексіївни до Дільничної виборчої дільниці № 631061  м. Первомайський Харківської області  про включення до списку виборців за місцем проживання. 23 жовтня 2015 року Первомайським міськрайонним судом Харківської області було постановлено ухвалу про залишення позову без розгляду, оскільки, відповідно до ч. 3 ст. 173 КАС України, позовна заява про уточнення списку виборців може бути подана не пізніше як за два дні до дня голосування.

 

Судові рішення по вищезазначеним справам не оскаржувалися.

 

Проблемних питань в процесі розгляду справ щодо виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост Первомайським міськрайонним судом Харківської області не виникало.

 

За результатами проведеного аналізу даної інформації, та з метою формування єдиної та правильної судової практики застосування норм законодавства при вирішенні спорів під час проведення виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост, доцільним є видання вищими судовими інстанціями відповідних рекомендацій та роз’яснень, проведення семінару для обговорення проблем судової практики вирішення цієї категорії спорів.

 

 

Помічник судді

Первомайського   міськрайонного суду

Харківської області                                                                                           О.М. Шпилька