flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліково-статистичної роботи в Первомайському міськрайонному суді Харківської області за 2017 рік в порівнянні з 2016 роком

30 липня 2018, 12:44

 

  «УЗГОДЖЕНО»

                                                                                                          Голова Первомайського

                                                                                                          міськрайонного суду

                                                                                                          Харківської області

 

                                                                                                          ___________М.М. Босняк

                                                                                                          січня 2018 року

 

 

 

А н а л і з

 обліково-статистичної роботи в Первомайському міськрайонному суді Харківської області

за 2017 рік в порівнянні з 2016 роком

     

     Первомайським міськрайонним судом Харківської області проведено аналіз обліково-статистичної роботи за 2017 рік в порівнянні з минулим роком з метою надання оцінки якості ведення діловодства, ефективності планування та статистичної роботи, з’ясування показників здійснення судочинства та визначення основних тенденцій роботи суду у майбутньому.

             Протягом  2017 року у штаті Первомайського міськрайонного суду рахувалося за штатним розписом 53 співробітника: з них - 10 суддів, а з 1 вересня згідно змін до штатного розпису - 7 (фактично працюючих – 6, оскільки з липня 2017 року закінчилися повноваження у судді Жупанової О.О.), 24 державних службовця, 7 працівників патронатної служби – помічників суддів, вакантна 1 посада державного службовця – секретар суду.

          Працівники суду під час виконання своїх посадових обов’язків керувалися низкою нормативно-правових актів, що регламентують діяльність апаратів місцевих  судів, зокрема, положеннями Кримінального процесуального кодексу України, Цивільно-процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу законів про працю, Законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про доступ до судових рішень», «Про звернення громадян», «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронний цифровий підпис», «Про доступ до публічної інформації», «Про судовий збір» тощо, а також нормами Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді АРК та Вищому  спеціалізованому  суді  з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої   наказом  ДСА  від  17  грудня  2013  року  №  173, Інструкції щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження, затвердженої   наказом  ДСА  від  05  грудня  2013  року  №  169, Інструкції щодо формування картки обліку сум шкоди, завданої злочином, Положення про автоматизовану систему документообігу в загальних судах, тощо. Крім того, у роботі використовувалися Постанови колегії, роз’яснення, інформаційні листи та методичні рекомендації Державної судової адміністрації України та територіального управління у Харківської області, Ради суддів України, судів вищих рівнів, Державного підприємства «Інформаційні судові системи України» та інших органів,  які стосувалися удосконалення обліково-статистичної роботи у судах загальної юрисдикції.   

         Діловодство велося за допомогою внесення та опрацювання даних у комп’ютерній програмі "Діловодство загальних судів" (далі – КП «Д-3»), яка багаторазово оновлювалася, на даний час встановлено версію КП «3.20.3.1890». 

        У 2017 р. робота Первомайського міськрайонного суду Харківської області здійснювалася згідно затвердженого плану. Протягом періоду, який аналізується, проводилися наради - професійні заняття із співробітниками суду та оперативні наради з керівниками структур суду в організаційних та інших питаннях.           

         Як і в попередньому звітному періоді, на виконання плану роботи у 2017 р. було здійснено комплекс заходів щодо організаційного керівництва роботи працівників апарату з реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи: забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу суду.

           Так, у першому півріччі 2017 року керівником апарату та іншими відповідальними працівниками суду згідно плану роботи проводились перевірки заповнення облікових карток цивільних справ та справ адміністративної юрисдикції (також в електронному вигляді) , кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення секретарями суду, стану звернення до виконання судових рішень, проведення перевірки наявності документів з грифом «Для службового користування», діяльності Комісії суду з питань роботи із службовою інформацією, правильності оформлення описів передачі судових та номенклатурних справ до архіву суду, організації роботи суду в сфері забезпечення доступу маломобільних груп населення до правосуддя, з питань роботи стану ведення архіву, зберігання речових доказів, стану роботи зі зверненнями громадян, внесення даних по судовому збору, стану оргтехніки суду, забезпечення додержання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», дотримання вимог оформлення журналів. За результатами перевірок встановлено, що облік ведеться на належному рівні, виявлені недоліки усунуто.

              У другому півріччі 2017 року проводилися перевірки ведення журналу реєстрації вхідної кореспонденції та реєстру вхідної електронної пошти, ведення номенклатурних справ суду, дотримання вимог оформлення журналів обліку документів та видань з грифом «ДСК», журналу обліку та видачі печаток і штампів, обліку речових доказів, стану роботи у суді з питань мобілізації та бронювання військовозобов’язаних, стану виконання планів роботи, навчання працівників апарату, занять по вдосконаленню навичок володіння діловою українською мовою, комунікаційних заходів і т.і., заповнення облікових карток по ЦПК та КАСУ, карток на осіб у кримінальних провадженнях, сум шкоди, завданої злочином, стану звернення до виконання судових рішень, ведення архіву, внесення даних по судовому збору, організації роботи Експертної комісії суду.

              Крім того, згідно плану навчання працівників апарату Первомайського міськрайонного суду Харківської області проводилися заняття з приводу різноманітних питань роботи суду, зокрема вивчалися положення Тимчасового регламенту надсилання судом електронних документів учасникам судового процесу, кримінального провадження,ознайомлювалися із Роз’ясненнями щодо застосування окремих положень ЗУ «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, вивчалися роз’яснення щодо порядку заповнення електронних декларацій,фіксування судового засідання за допомогою технічного засобу «Аккорд», правила віднесення і доступу до службової інформації згідно рекомендацій Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Порядку обміну офіційними електронними документами між місцевими та апеляційними судами, ДСА України, проводилися навчання щодо здачі піврічних статистичних звітів, обговорення проблемних питань тощо.

          Проводилися заняття з працівниками апарату по вдосконаленню навичок володіння діловою українською мовою, по наданню домедичної допомоги, вивчалися Методичні рекомендації з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

             Всі заходи, передбачені планом роботи на обидва півріччя 2017 року, було здійснено в повному обсязі.

           Крім того, на початку року головою суду було затверджено план заходів запобігання і протидії корупції у Первомайському міськрайонному суді Харківської області на 2017 рік, відповідно до якого організовувалося своєчасне подання суддями та державними службовцями апарату суду декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2016 рік, надавалася методична допомога при складанні декларацій, здійснювався постійний контроль за змінами норм антикорупційного законодавства з метою оперативного реагування та вжиття відповідних заходів, щоквартально проводилися заняття з суддями та державними службовцями апарату суду по законодавству про боротьбу з корупцією, тощо.

        Протягом 2017 року складалися плани виконання Постанов колегії територіального управління ДСА України у Харківській області, з метою підтвердження проведених заходів відповідальними особами складалися довідки про виконання відповідних пунктів плану.

    Правосуддя у Первомайському міськрайонному суді Харківської області, як і у порівняльному періоді, здійснювалося на підставі спеціалізації. Правосуддя у Первомайському міськрайонному суді Харківської області, як і у порівняльному періоді, здійснювалося на підставі спеціалізації. Так, четверо суддів, а саме: Г.М. Васянович, В.О. Афанасьєв, М.М. Босняк, О.О. Жупанова (остання - до липня 2017 року) розглядали кримінальні справи та провадження, справи про  адміністративні  правопорушення,  заяви, клопотання  та скарги в порядку КПК, С.В. Библів, О.В. Кочнєв, А.В. Росоха відповідно до обраної спеціалізації розглядали цивільні та адміністративні справи і матеріали у порядку ЦПК та КАС України, матеріали по КПК. Повноваження слідчих суддів мають усі судді Первомайського міськрайонного суду Харківської області.

Обсяг роботи та навантаження на суддів

            У 2017 році до Первомайського міськрайонного суду Харківської області надійшло всього 2717 справ та матеріалів (2984 – у 2016 р.).

        Порівняно з 2016 роком відбулося незначне зменшення надходження справ та матеріалів на  9%. Кримінальних проваджень у 2017 році надійшло більше на 21 відсоток порівняно з 2016 роком, цивільних справ -  на 23 відсотки менше (за рахунок справ наказного провадження), справ по КАСУ - на 41 відсоток менше, але відбулося збільшення надходження клопотань, подань та інших матеріалів у порядку КПК, ЦПК, КАС України на 10 відсотків.  

       Динаміку цих надходжень та відмінності від порівняльного періоду відображають показники, наведені в таблиці № 1.

Таблиця № 1 «Динаміка надходження справ та матеріалів до суду»

№ з/п

Категорії справ (надійшло)

2016 рік

2017 рік

Динаміка

%

1

Кримінальні справи та матеріали кримінального провадження  (з обвинувальним актом, про застосування примусових заходів медичного та виховного характеру)

140

169

+21 %

2

Усього цивільних справ та заяв , з них:

1273

978

-23 %

3

позовні заяви

840

783

-7%

4

наказне провадження

344

102

-70%

5

окреме провадження

89

109

+22%

6

Адміністративні справи (КАС)

44

26

-41%

7

Справи про адміністративні правопорушення

509

561

+10%

8

Інші справи та матеріали, розгляд яких передбачено процесуальним законодавством, з них:

1018

983

 

-3%

9

УСЬОГО

2984

2717

-9 %

 

        Середньомісячне навантаження по розгляду судових справ та матеріалів усіх категорій на суддю Первомайського міськрайонного суду Харківської області у 2017 році майже не змінилося і складає 39 справ на суддю на місяць (34 у порівняльному періоді), але, незважаючи на зменшення обсягу справ, що надійшли до суду, правосуддя здійснювалося меншою кількістю суддів – 7 (у 2016 році – 8).

 

Таблиця № 2 «Динаміка розгляду судом справ»

 

№ з/п
Категорії справ (розглянуто)
2016 рік
2017 рік
Динаміка
%
1
Кримінальні справи та матеріали кримінального провадження  (з обвинувальним актом, про застосування примусових заходів медичного та виховного характеру, про звільнення від кримінальної відповідальності)
134
165
+23%
2
 
Матеріали у порядку КПК
 
809
688
-15%
 
Цивільні справи:
усього
1421
1081
-24%
3
позовне провадження
наказне провадження (видано наказів)
окреме провадження
967
355
99
887
85
109
-8%
-76%
+10%
4
Заяви та клопотання у порядку ЦПК  (про перегляд заочного рішення, рішень,ухвал у зв'язку з  нововиявленими обставинами, клопотань та подань у порядку виконання судових рішень)
128
79
-38%
5
Справи адміністративної юрисдикції (КАС)
47
26
-45%
6
Заяви та клопотання у порядку КАС
1
26
+2500%
7
Справи про адміністративні правопорушення
427
467
+9%
8
Справи у порядку виконання

постанов у справах про адмінправопорушення

( КУпАП) 
23
27
+17%
9
 
УСЬОГО
2871
2559
-11%

                                    

          У 2017 році розглянуто 2559 справ та матеріалів усіх категорій,  порівняно з 2016 роком – на менше  на 11% (2871 розглянуто).

           Більше , ніж у порівняльному періоді, розглянуто кримінальних справ та проваджень – на 23 відсотки, цивільних справ окремого провадження – більше на 10 відсотків, заяв у порядку КАС – з 1 зросло до 26 заяв, справ про адміністративні правопорушення – більше на 9 відсотків, а також справ у порядку виконання постанов у справах про адмінправопорушення – на 17 відсотків.

            Але менше розглянуто цивільних справ (позовне та наказне провадження) – на 24 відсотки, заяв та клопотань у порядку ЦПК – на 38 відсотків, майже вполовину – справ адміністративної юрисдикції.

           Залишок кримінальних справ і проваджень на кінець звітного періоду дорівнює 49 одиницям,  цивільних справ та заяв - 141, матеріалів у порядку КПК України – 8, матеріалів у порядку ЦПК України – 10, адміністративних справ та заяв - 3, справ про адміністративні правопорушення – 11, всього – 212 нерозглянутих справ та матеріалів на кінець 2017 року (174 – було на кінець 2016 року).

          Середня кількість розглянутих справ та матеріалів у 2015 році в розрахунку на одного суддю, згідно п. 4 додатку № 1 «Базові показники роботи суду» до Рішення Ради суддів України № 28 від 02 квітня 2015 року (розрахунок здійснюється за формулою: загальна кількість розглянутих справ та матеріалів за звітний період має бути поділена на фактичну кількість суддів), дорівнює 372 одиницям (відповідно до показників таблиці № 2), а у 2016 році цей показник складав 359 одиниць.

            Відповідно до розрахунку, наданого рекомендаціями Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (ЄКЕП), середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в звітний період в розрахунку на одного суддю у 2017 р. дорівнює 402  (384 – 2016 р.) одиницям (розрахунок: сума кількості нерозглянутих справ та матеріалів на початок звітного періоду і кількості справ та матеріалів, що надійшли за звітний період, має бути поділена на фактичну кількість суддів).

           Крім того, відсоток розгляду справ, згідно формули, рекомендованої ЄКЕП (кількість розглянутих справ та матеріалів за звітний період ділиться на кількість нових справ та матеріалів, що надійшли за звітний період, і множиться на 100 відсотків), становить у 2017 році – 99 % (у 2016 р. становило 96 %).  

          За даними Європейської комісії з ефективності правосуддя показник відсотку розглянутих справ у 84% і нижче – тривожний сигнал, 85-95% - насторожуючий, 96-102% - нейтральний, 103% і більше – передова практика.

         Високий показник якості роботи Первомайського міськрайонного суду Харківської області обумовлений, зокрема, і зменшенням навантаження на суддів.

 

            Розгляд кримінальних справ та матеріалів кримінальних проваджень

 

          Із 165 (134[1]) розглянутих кримінальних справ та кримінальних проваджень  більшу кількість становлять справи за злочинами проти власності, життя та здоров’я людини, безпеки руху та експлуатації транспорту.

       В звітному періоді жодна справа не була призначена до судового розгляду з порушенням строків, установлених ст. 314 КПК України (у порівняльному періоді цей показник - 2). Жодної кримінальної справи не надходило по злочинам, вчиненим організованими групами чи злочинними організаціями (аналогічний показник у минулому році).

        З метою забезпечення своєчасного розгляду кримінальних справ та проваджень  1-му обвинуваченому було обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою на стадії судового розгляду (0 у 2016 р.); постанов про здійснення приводу обвинуваченого до суду винесено 64 (18), з них 23 (9) – не виконано. Також cуддями виносилися ухвали (постанови) про застосування до обвинувачених та свідків приводу. Із загальної кількості цих заходів – 19 (13), працівниками міліції не виконано 8 постанов (6). В більшості повідомлень (рапортів) з міліції зазначалося про неможливість виконання приводів з причин відсутності відповідних осіб за місцем мешкання.

       У 2017 році було винесено 4 виправдувальні вироки щодо 4-х осіб, в порівняльному періоді - 0.

       Протягом звітного періоду 8 кримінальних проваджень було повернуто прокурору для організації проведення додаткового досудового розслідування (у тому числі 2 з них – по старому КПК) , 8 проваджень повернуто для додаткового розслідування  у 2016 році.

          Всього у 2017 році Первомайським міськрайонним судом Харківської області засуджено 147 (123 – у 2016 р.) осіб.

Основні покарання призначені у кількості:

  • штраф – 15 (16);
  • громадські роботи – 9 (6);
  • обмеження волі – 1 (1);
  • арешт – 6 (5);
  • позбавлення волі на певний строк – 33 (30);
  • звільнено від відбування покарання (з випробуванням, по амністії або у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності – 82 (65);

Крім того, засудженим було призначено ще і додаткове покарання у виді:

  • конфіскація майна – 4 (1).

 

            Залишилися нерозглянутими 49 кримінальних проваджень ( у порівняльному періоді – 2 кримінальні справи та 43 кримінальні провадження),  у 14  з них провадження зупинено (9 – у 2016 р.)., 12 з них -  у зв’язку з розшуком обвинуваченого. Рух цих справ тримається на контролі, до відділів внутрішніх справ щоквартально надсилаються нагадування про необхідність здійснення розшуків. Найдавніше розшукується Марченко О.О., яка оголошена в розшук ще 10.06.2010 р. (не з’явилася 25.02.10 р. на проголошення вироку).

          Причинами залишку є: надходження нових справ наприкінці звітного періоду, наявність певної кількості багатотомних, багатоепізодних справ з значним кількісним складом учасників процесу, проведення складних та тривалих судових експертиз, хвороби, відрядження та відпустки суддів, оголошення перерв,  відкладення розгляду справ з різних причин, найпоширенішими з яких є: відкладення судових засідань через неявку сторін і учасників процесу, у зв’язку із клопотанням будь-якої сторони, через перебування судді у нарадчій кімнаті чи його зайнятість в іншому судовому процесі, нездійснення доставки до суду обвинуваченого, який утримується під вартою тощо. Крім того, в кримінальному судочинстві істотно затягують строк розгляду справ випадки перекваліфікації статтей обвинувачення, а також об’єднання матеріалів кримінальних проваджень.

          На кінець 2017 року 1 (1) обвинувачений по 1 (1) кримінальним провадженням тримався під вартою та рахувався за судом понад 6 місяців, жодних – по кримінальним справам за КПК 1960 р. (у порівняльному періоді показник нульовий).

       Щодо якості розгляду кримінальних справ, то в 2017 році переглянуто апеляційною інстанцією (з урахуванням справ, розглянутих по першій інстанції у 2016 році) 49 рішень, з них 6 вироків скасовано, жодного змінено, а також скасовано 3 ухвали, причому з 9 справ 7 направлено на новий судовий розгляд, по одному після скасування рішення апеляційною інстанцією винесено обвинувальний вирок.

     Основними причинами скасування та зміни судових рішень були суттєві порушення вимог кримінально-процесуального законодавства та неправильне застосування кримінального закону.

 

Розгляд справ адміністративної юрисдикції та цивільних справ

 

               В звітному періоді спостерігається значне зменшення надходження справ адміністративної юрисдикції. Надійшло  справ 26 (44), що на 41% менше, ніж у 2016 році; перебувало в провадженні 27 (49) справ, розглянуто 26 (47 у минулому періоді), що на  45% менше, ніж у 2015 році, залишок нерозглянутих справ – 2, як і в минулому році. Найбільше розглянуто позовів щодо соціального захисту; соціального захисту та зайнятості інвалідів; соціальних послуг – 10, а також справ, що виникають зі спорів щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів - 10. Порушення строків допущено у 8 справах (у 2016 р. - 7). На кінець звітного періоду в провадженні суду жодної справи не залишилося нерозглянутою в строк понад 6 місяців до 1 року (як і у 2016 році). 

            Що стосується показників цивільних справ (позовного, окремого та наказного провадження), то у 2017 році надійшло всього 856 справ  (1273), розглянуто  872 проти 1302 у минулому періоді (розгляд скоротився на 24%).

               Порушення строків розгляду допущено у 137 справах (а це 15 % від загальної маси розглянутих - 872 ). У 2016 р. порушення строків розгляду було допущено у 195 справах ( а це 22% від загальної маси розглянутих - 864).

           Причинами порушень строків розгляду частіше всього були неявка сторін та інших учасників процесу, відкладення судових засідань за їх заявами, необхідність витребування додаткових письмових доказів, надання судових доручень тощо. Причинами тривалого нерозгляду цивільних справ залишаються випадки, коли учасники процесу без поважних на те причин не з’являються до суду, надаючи заяви з проханням відкласти слухання справи у зв’язку з хворобою, зайнятістю у іншому процесі. Залишишилася нерозглянутою після перебування в провадженні суду понад 2 роки 1 справа, у 2016 році цей показник був -  2 справи (понад 6 місяців до року). 

         На помітне скорочення строку розгляду справ і здешевлення виклику сторін у судове засідання направлено СМС-оповіщення учасників процесу, але в багатьох випадках переважна більшість громадян, що звернулися до суду,  виявляє бажання отримувати повістки у звичній друкованій формі. Також для скорочення термінів розгляду цивільних справ  проводяться оперативні наради з суддями та помічниками суддів, відповідно до рекомендацій апеляційного суду головою суду постійно звертається увага суддів на необхідність покращення оперативності розгляду справ.

             У 2017 році оскаржено до апеляційної інстанції 55 судових рішень по цивільним справам, з них скасовано 18 (13 рішень та 5 ухвал), а змінено 3 рішення.

           У 2016 році переглянуто апеляційною інстанцією 24 рішення по цивільним справам, з них 6 рішень та 8 ухвал скасовано, 9 рішень та 1 ухвалу змінено.

           Основними причинами скасування та зміни судових рішень у цивільних справах були порушення норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд вважав встановленими.

           По справам адміністративної юрисдикції переглянуто 17 судових рішень, з них скасовано 1 ухвала, 6 постанов (у 2016 році – 2 судових рішення, 2 постанови скасовано). Основними причинами скасування були порушення норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справ.

 

Розгляд справ про адміністративні правопорушення

 

           У 2017 році надійшло 561 (509 – у 2016 р.) справ про адміністративні правопорушення. Найбільше матеріалів - за вчинення насильства в сім`ї – 108 (143), за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння – 61 (53), порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів та ін. – 52 (42), дрібне хуліганство -  80 (69), порушення правил адміністративного нагляду – 50 (70), неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов'язкових платежів) –   51 (31).

          Із них розглянуто по суті 467 справ (427 – у 2016 р.) та повернуто – 100 (70) з різних підстав.

        Протягом аналізованого періоду скасовано апеляційною інстанцією 2 постанови (у 2016 р. – жодної) у зв’язку з порушенням норм матеріального права.

 

Робота зі зверненнями громадян

      

          У 2017 році в Первомайському міськрайонному суді Харківської області проводилась постійна робота по реалізації громадянами України права на звернення, наданого їм Конституцією України та Законом України “Про звернення громадян”.

          Робота зі зверненнями громадян у суді проводилася насамперед на підставі Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої Постановою Кабінета Міністрів України від 14.

          У 2017 р. до Первомайського міськрайонного суду Харківської області надійшло 8 звернень громадян (3 скарги, 3 заяви, 1 депутатське звернення, 1 пропозиція) (у порівняльному періоді цей показник було 4 звернення (з них 3 скарги). Скарги визнано необґрунтованими, одну заяву надіслано за належністю до іншого органу; пропозицію не підтримано з огляду на її недоцільність.

             У 2016 році до Первомайського міськрайонного суду Харківської області надійшло чотири звернення громадян (з них 3 скарги).  За результатами розгляду усі скарги визнано необґрунтованими.

                Звернення у 2017 році розглядалися у такі терміни: до 5 діб – 2, до 15 діб – 6, до 30 діб – 0;                                     

                у 2016 році розглядалися у такі терміни: до 5 діб – 0, до 15 діб – 4, до 30 діб – 0.                             

                Повторні звернення до суду за вказані періоди не надходили.

               За звітний період звернень від ветеранів війни не надходило; у порівняльному періоді ці показники також нульові.

         В суді здійснювався особистий прийом громадян головою суду та іншими посадовими особами з дотриманням відповідного графіку, який розміщений в приміщеннях суду в зручному для огляду місці. Формувався журнал особистого прийому громадян головою суду, у якому зазначалися дата проведення прийому, прізвища заявників, питання, з якими вони звертаються, результати розгляду.

            Крім того, з метою запобігання надходження звернень громадян Первомайським міськрайонним судом Харківської області постійно здійснювалася робота щодо вдосконалення та наповнення інформацією офіційної сторінки суду на Web-сайті «Судова влада України», а також забезпечення зацікавлених осіб доступом до інформації відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації".

                                 

Інші питання роботи суду

     

       Як і в попередньому періоді, виконавці звітів відповідально ставилися до підготовки та складання звітів про роботу суду. Питання щодо відображення справ по рядках звіту вирішувалися згідно Інструкції щодо заповнення і подання звітів про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ і матеріалів, затвердженої наказом ДСА України від 05.06.2006 року № 55 (із змінами та доповненнями); класифікаторів категорій справ, а також методичних роз`яснень відділу організації діяльності судів та судової статистики ТУ ДСА України в Харківській області. Вчасне та достовірне надання судом звітів здійснювалося завдяки постійному контролю за достовірністю та дотриманням строків їх здачі з боку керівництва суду, зручному графіку відпусток виконавців звіту, їх багаторічному досвіду, через належну організованість та відповідальне ставлення до своєї роботи. 

            У 2017 році, як і в порівняльному періоді, звітність суду формувалася за допомогою КП “Д-3” та складалася як за допомогою ручного підрахунку обліково-статистичних карток, так і засобом автоматичного формування звітів; використовувалися методичні рекомендації для їх побудови та перевірки засобами КП “Д-3”. Працівники, на яких покладено обов’язок вносити дані з розгляду справ (секретарі суду та помічники суддів), регулярно вносили до програми необхідну інформацію щодо руху справи та про звернення судового рішення до виконання. Через постійне удосконалення КП «Д-3» її розробниками, у 2017 році була можливість використовувати сформовані автоматичні звіти для надання до відділу судової статистики як такі, що мають достовірні дані. Це звіти форм № 1, 1-Л, 6-8, 10. Слід відмітити, що в цілому спостерігається значний прогрес у роботі програми «Д-3», у формі № 1-1 тільки декілька показників не було враховано програмою, недосконалою виявилася форма 3, в якій у зв’язку зі змінами в законодавстві не були внесені корективи, тому виникли деякі труднощі із внесенням у форму відомостей про позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю. 

         Протягом 2017 року постійно проводилась співпраця з правоохоронними органами та органами  виконавчої влади, насамперед шляхом проведення взаємозвірок з питань надходження та розгляду справ різних категорій, надання вичерпних відповідей на різного роду запити, направлення звітів тощо. Зокрема, відповідно до вимог ст. 22 Закону України  «Про Державний реєстр виборців» з метою здійснення щомісячного оновлення бази даних Державного реєстру виборців судом до  Первомайської районної державної адміністрації та Первомайської міської ради Харківської області надавалися відомості щодо осіб, визнаних судом недієздатними, за формами 6.1 та 6.2. 

          В суді 2 зали судових засідань обладнано апаратурою системи відеоконференцзв’язку. У переважній більшості засідань, проведених за допомогою цього обладнання, розглядалися матеріали у порядку КПК України і відеоконференцзв’язок встановлювався з відповідною установою Державної пенітенціарної служби України. Щомісяця до територіального управління ДСА України у Харківській області надсилалася інформація щодо кількості судових засідань, проведених у режимі відеоконференцзв’язку, за 2017 рік проведено 58 таких засідань, 23 – з іншими судами, 35 – з установами Державної Пенітенціарної служби (у 2016 р. цей показник дорівнює 96 засіданню).

        Крім того, надавалася інформація щодо кількості судових викликів учасників процесу, зроблених за допомогою СМС – повідомлень, усього 258 викликів (у 2016 р. було зроблено 228 виклики). Працівниками апарату суду постійно проводиться робота щодо збільшення цього показника, учасники процесу інформуються щодо переваг отримання повісток у виді СМС, проте багато людей віддають перевагу засобам поштового зв’язку.

           На виконання прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції Закону України «Про справедливий суд» суддями та працівниками апарату суду щоденно здійснюється робота по внесенню до Єдиного державного реєстру судових рішень електронних копій судових рішень, що винесені з 01 січня 2010 року. Вказана робота постійно перебуває на контролі. 

         Суд залишається розташованим у двох будинках, які знаходяться на значній відстані один від одного і в яких немає гідних умов для здійснення правосуддя. Не вистачає залів судових засідань і кабінетів, немає окремого приміщення для конвою, відсутня охорона з боку судової міліції. Залишилася проблема з оргтехнікою, її для повноцінного функціонування суду недостатньо. Наявні прилади застаріли, не відповідають вимогам програмно-технічного забезпечення, неодноразово перебували на ремонті та працюють з перебоями.

          З огляду на викладене, з урахуванням проблем та незручностей, які супроводжують здійснення правосуддя у Первомайському міськрайонному суді Харківської області, можна вважати його функціонування злагодженим завдяки вдалому плануванню роботи та плідній співпраці між його окремими структурами; високій відповідальності суддів і працівників апарату; діловодство та обліково-статистична робота в суді ведеться на належному, професійному рівні.  

        Судді та працівники апарату суду постійно вдосконалюють свої знання та навички з метою практичної реалізації завдань і функцій держави при виконанні своїх посадових обов’язків та задля забезпечення функціонування незалежного і неупередженого суду і підвищення довіри суспільства до судової влади.

 

 

 

Консультант суду                                                                                       Т.Л. Карпенко

 

 

 

[1] - тут і далі - показники 2016 року