flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліково-статистичної роботи в Первомайському міськрайонному суді Харківської області за 1 півріччя 2018 року в порівнянні з 1 півріччям 2017 року

30 липня 2018, 13:09

УЗГОДЖЕНО

Голова Первомайського

міськрайонного суду

Харківської області

 

 ___________М.М. Босняк

12 липня 2018 року

 

А н а л і з

обліково-статистичної роботи в Первомайському міськрайонному суді Харківської області

за 1 півріччя 2018 року в порівнянні з 1 півріччям 2017 року

 

     Первомайським міськрайонним судом Харківської області проведено аналіз обліково-статистичної роботи за перше півріччя 2018 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року з метою надання оцінки якості ведення діловодства, ефективності планування та статистичної роботи, з’ясування показників здійснення судочинства та визначення основних тенденцій роботи суду у майбутньому.       

   Протягом 1 півріччя 2018 року у штаті Первомайського міськрайонного суду рахувалося за штатним розписом 44  співробітника: з них - 7 суддів (фактично працюючих – 6), 21 державний службовець, 7 працівників патронатної служби – помічників суддів. Вакантних посад немає.

   Працівники суду під час виконання своїх посадових обов’язків керувалися низкою нормативно-правових актів, що регламентують діяльність апаратів місцевих  судів, зокрема, положеннями Кримінального процесуального кодексу України, Цивільно-процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу законів про працю, Законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про доступ до судових рішень», «Про звернення громадян», «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронний цифровий підпис», «Про доступ до публічної інформації», «Про судовий збір» тощо, а також нормами Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді АРК та Вищому  спеціалізованому  суді  з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої   наказом  ДСА  від  17  грудня  2013  року  №  173, Інструкції щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження, затвердженої   наказом  ДСА  від  05  грудня  2013  року  №  169, Інструкції щодо формування картки обліку сум шкоди, завданої злочином, Положення про автоматизовану систему документообігу в загальних судах, тощо. Крім того, у роботі використовувалися Постанови колегії, роз’яснення, інформаційні листи  та методичні рекомендації Державної судової адміністрації України та територіального управління у Харківської області, Ради суддів України, судів вищих рівнів, Державного підприємства «Інформаційні судові системи України» та інших органів,  які стосувалися удосконалення обліково-статистичної роботи у судах загальної юрисдикції.    

  Діловодство велося за допомогою внесення та опрацювання даних у комп’ютерній програмі "Діловодство загальних судів" (далі – КП «Д-3»), яка багаторазово оновлювалася, на даний час встановлено версію КП "3.21.0.1950". 

  У першому півріччі 2018 року робота Первомайського міськрайонного суду Харківської області здійснювалася згідно затвердженого плану. Протягом періоду, який аналізується, проводилися наради - професійні заняття із співробітниками суду та оперативні наради з керівниками структур суду в організаційних та інших питаннях.          

  Як і в попередньому звітному періоді, на виконання плану роботи у 1 півріччі 2018 року було здійснено комплекс заходів щодо організаційного керівництва роботи працівників апарату з реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи: забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу суду.

   Так, у першому півріччі 2018 року керівником апарату та іншими відповідальними працівниками суду згідно плану роботи проводились перевірки заповнення електронних облікових карток цивільних справ та справ адміністративної юрисдикції, кримінальних проваджень та справ про адміністративні правопорушення секретарями суду, стану звернення до виконання судових рішень, проведення перевірки наявності документів з грифом «Для службового користування», правильності оформлення описів передачі судових та номенклатурних справ до архіву суду, з питань роботи стану ведення архіву, зберігання речових доказів, стану роботи зі зверненнями громадян, внесення даних по судовому збору, забезпечення додержання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», дотримання вимог оформлення та оформлення журналів. За результатами перевірок встановлено, що облік ведеться на належному рівні, виявлені недоліки усунуто.

   Крім того, згідно плану навчання працівників апарату Первомайського міськрайонного суду Харківської області проводилися заняття з приводу різноманітних питань роботи суду, зокрема фіксування судового засідання за допомогою технічного засобу «Аккорд», вивчення та правильне застосування Інструкції користувача КП «Д-3» та (або) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, з приводу порядку реєстрації вихідної кореспонденції у КП «Д-3», етики спілкування з людьми з особливими потребами, алгоритму передачі судових справ до електронного архіву, порядку заповнення електронних декларацій, звернення судових рішень по кримінальним провадженням, здійснення відправки офіційних електронних документів учасникам процесу за новим процесуальним законодавством, порядку здійснення автоматизованого розподілу судових справ та матеріалів, способів попередження та вирішення конфліктів, проводилися навчання щодо здачі піврічних статистичних звітів, обговорення проблемних питань тощо. 

Всі заходи, передбачені планом роботи на 1 півріччя 2018 року, було здійснено в повному обсязі. 

   Крім того, наприкінці 2017 року головою суду було затверджено план заходів запобігання і протидії корупції у Первомайському міськрайонному суді Харківської області на 2018 рік, відповідно до якого організовувалося своєчасне подання суддями та державними службовцями апарату суду декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2016 рік, надавалася методична допомога при складанні декларацій, здійснювався постійний контроль за змінами норм антикорупційного законодавства з метою оперативного реагування та вжиття відповідних заходів, щоквартально проводилися заняття з суддями та державними службовцями апарату суду по законодавству про боротьбу з корупцією, тощо. 

   Наприкінці 2017 року та протягом 1 півріччя 2018 року складалися плани виконання Постанов колегії територіального управління ДСА України у Харківській області, з метою підтвердження проведених заходів відповідальними особами складалися довідки про виконання відповідних пунктів плану. 

  Крім того, протягом півріччя проводилися передбачені планами роботи та згідно листів апеляційного суду узагальнення, аналізи і обговорення певних аспектів роботи Первомайського міськрайонного суду Харківської області. Щомісяця до апеляційного суду Харківської області надавалися таблиці установлених форм щодо застосування судом окремих положень КПК України 2012 року, списки осіб, які утримуються під вартою та рахуються за Первомайським міськрайонним судом Харківської області, а також осіб, які ознайомлюються з матеріалами справи після проголошення вироку.

 

   Щоквартально до територіального управління ДСА України у Харківській області надавалася інформація щодо комунікативної діяльності та прес-служби суду, про стан виконання Плану заходів щодо вдосконалення процедури фіксування судового засідання технічними засобами у суді, щодо наповнення сайту суду «Судова влада» та кількість публікацій, про розгляд справ за участю присяжних. 

  Правосуддя у Первомайському міськрайонному суді Харківської області, як і у порівняльному періоді, здійснювалося на підставі спеціалізації. Правосуддя у Первомайському міськрайонному суді Харківської області, як і у порівняльному періоді, здійснювалося на підставі спеціалізації. Так, четверо суддів, а саме: Г.М. Васянович, В.О. Афанасьєв, М.М. Босняк розглядали кримінальні справи та провадження, справи про  адміністративні  правопорушення,  заяви, клопотання  та скарги в порядку КПК, С.В. Библів, А.В. Росоха відповідно до обраної спеціалізації розглядали цивільні та адміністративні справи і матеріали у порядку ЦПК та КАС України, матеріали по КПК. Повноваження слідчих суддів мають усі судді Первомайського міськрайонного суду Харківської області.

   Суддя О.О. Жупанова з липня 2017 року не має повноважень на розгляд справ, а суддя Кочнєв О.В. з 2 січня по 28 червня поточного року здійснював судочинство у Золочівському районному суді Харківської області, куди був переведений шляхом відрядження.

 

Обсяг роботи та навантаження на суддів

 

   У першому півріччі 2018 року до Первомайського міськрайонного суду Харківської області надійшло всього 1602 (1253 – у порівняльному періоді) справ та матеріалів, що на 28% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

    Аналізуючи показники надходжень по окремим категоріям, слід відмітити, що  збільшилося:

  • надходження заяв, клопотань, подань у порядку КПК на 47% (за рахунок надходження більшої кількості справ в порядку виконання судових рішень та справ за клопотанням слідчого чи прокурора та інших осіб),
  • цивільних справ (позовне, окреме, наказне провадження), заяв і клопотань у порядку ЦПК України (+74),

зменшилося:

  • надходження кримінальних проваджень (- 37%),
  • адміністративних справ, заяв і клопотань у порядку КАС України (-47% ),
  • справ про адміністративні правопорушення (-20%)
  • справ у порядку виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення (-41%).

 

Динаміку цих надходжень та відмінності від порівняльного періоду відображають показники таблиці № 1.

 

Таблиця № 1                             Надійшло справ до суду

№ з/п

Категорії справ (надійшло)

1 півріччя 2017 року

1 півріччя 2018 року

Динаміка

%

1

Кримінальні справи та матеріали кримінального провадження  (з обвинувальним актом, про застосування примусових заходів медичного та виховного характеру, про звільнення від кримінальної відповідальності)

103

65

-37%

2

Заяви, клопотання, подання у порядку КПК

283

417

+47%

3

Цивільні справи (позовне, окреме, наказне провадження), заяви і клопотання у порядку ЦПК України

478

830

+74%

4

Адміністративні справи, заяви і клопотання у порядку КАС України

47

22

-47%

5

Справи про адміністративні правопорушення

320

255

-20%

6

Справи у порядку виконання

постанов у справах про адмінправопорушення (КУпАП)

22

13

 

-41%

7

УСЬОГО

1253

1602

+28%

   Усього в 1 півріччі 2018 р. перебувало в провадженні суду 1769 справ та матеріалів (порівняльний період – 1431).

 

   Середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в звітний період в розрахунку на одного суддю – 295 (порівняльний період – 204).

 

  Середньомісячне навантаження (виходячи з показників перебування в провадженні справ та матеріалів усіх категорій) на суддю Первомайського міськрайонного суду Харківської області у 1 півріччі 2018 року 53 справи (27 у порівняльному періоді). Кількість суддів, що розглядали справи, у порівняльному періоді була більшою на одну одиницю, оскільки справи розглядалися ще й суддею О.О. Жупановою (з липня 2017 р. не має повноважень).

 

Розгляд справ

 

   У першому півріччі 2018 року спостерігається зростання в розгляді справ та матеріалів – майже на 30 відсотків.

   Більше розглянуто, ніж в 1 півріччі минулого року:

  • Заяв, клопотань, подань у порядку КПК(+48%)/,
  • Цивільні справи (позовне, окреме, наказне провадження) та заяви у порядку ЦПК (+58%),

   але зменшилася:

-  кількість розглянутих кримінальних справ та проваджень (-22%),

- адміністративних справ (КАС) та заяв у порядку КАС (-56%),

- справи у порядку виконання постанов у справах про адмінправопорушення (КУпАП) (-20%).

Динаміку розгляду судом справ відображає таблиця № 3.

 

   Таблиця № 3.                       Розглянуто справ

№ з/п

Категорії справ (розглянуто)

1 півріччя 2017 року

1 півріччя 2018 року

Динаміка

%

1

Кримінальні справи та матеріали кримінального провадження  (з обвинувальним актом, про застосування примусових заходів медичного та виховного характеру, про звільнення від кримінальної відповідальності)

90

70

-22%

2

Заяви, клопотання, подання у порядку КПК

276

410

+48%

3

Цивільні справи (позовне, окреме, наказне провадження) та заяви в порядку ЦПК

388

614

+58%

4

Адміністративні справи (КАС) та заяви у порядку КАС

39

22

-56%

5

Справи про адміністративні правопорушення

255

242

-5%

6

Справи у порядку виконання

постанов у справах про адмінправопорушення (КУпАП)

15

12

 

-20%

7

 

УСЬОГО

1063

1370

+29%

  

     Якість розгляду судових справ. Усього судами вищестоящих інстанцій протягом 1 півріччя 2018 року було скасовано та змінено 24 судових рішення, з них:

  • 2 вироки та 4 ухвали (по кримінальним провадженням) - скасовано,
  • 9 рішень (з них 8 скасовано, 1 – змінено), 5 ухвал – скасовано (по цивільним справам);
  • 4 постанови по справам про адмінправопорушення (скасовано).

Ухвали чи постанови по КАС не скасовувалися і не змінювалися.

 

 У порівняльному періоді переглянуто 21 рішення Первомайського міськрайонного суду Харківської області по справам усіх категорій, з них: скасовано:

 – 7 постанов, 3 вироки, 4 рішення, 4 ухвали , а змінено – 2 рішення, 1 ухвала.

 

  Отже, можна констатувати, що судді протягом аналізованого періоду якісно відправляли правосуддя, у переважній більшості дотримуючись вимог матеріального та процесуального права.

Розгляд кримінальних справ та кримінальних проваджень

 

   Із 70 (90 – у порівняльному періоді) розглянутих кримінальних справ та матеріалів кримінальних проваджень найбільшу кількість становлять справи про злочини проти власності – 44 та проти життя та здоров’я людини – 12.

   Як і в аналогічному періоді минулого року, жодної справи не надходило по злочинам, вчиненим організованими групами чи злочинними організаціями. Було виправдано 1 особу (у першому півріччі 2017 року –3).

   Трохи збільшилася кількість кримінальних проваджень, повернутих прокурору через невідповідність вимогам  КПК України – 6 (у минулому періоді - 4). Кількість кримінальних справ, повернутих на додаткове розслідування за КПК України 1960 року – 0, в аналогічному періоді минулого року цей показник дорівнював 2 справам.  

   Всього Первомайським міськрайонним судом Харківської області у 1 півріччі 2018 року засуджено 64 особи, усі за КПК 2012 р. (у порівняльному періоді - 77 осіб: 1 - за КПК 1960 року і 76 – за новим КПК України).

   Основні покарання призначені у кількості:

  • штраф – 5;
  • арешт – 3;
  • позбавлення волі на певний строк - 18;
  • звільнено від відбування покарання (з випробуванням, по амністії або у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності) - 34.

  Звільнено з-під варти 1 особу (1 півріччя минулого року – 2 особи).

  Залишилося нерозглянутими 58 кримінальних проваджень (58 у минулому періоді), проте із них провадження зупинено у 14 (11 – у зв’язку із розшуком), у першому півріччі 2017 року ці показники були практично ідентичними - 11 справ, 10 з яких – у зв’язку із розшуком. Рух цих справ тримається на контролі, до відділів внутрішніх справ щоквартально надсилаються нагадування про необхідність здійснення розшуків.                              

  Причинами залишку також є: наявність певної кількості багатотомних, багатоепізодних справ з значним кількісним складом учасників процесу, проведення складних та тривалих судових експертиз, оголошення перерв,  відкладення розгляду справ з різних причин, найпоширенішими з яких є: відкладення судових засідань через неявку сторін і учасників процесу, у зв’язку із клопотанням будь-якої сторони, через перебування судді у нарадчій кімнаті чи його зайнятість в іншому судовому процесі, хвороба судді або учасника процесу, тощо. Крім того, в кримінальному судочинстві істотно затягують строк розгляду справ випадки об’єднання матеріалів кримінальних проваджень, коли до справи, яка вже знаходиться на розгляді декілька місяців, додається новий обвинувальний акт, а, отже, і новий епізод кримінального правопорушення – злочину, що потребує доказування.  

  На кінець першого півріччя 2018 року на розгляді суду перебувало 6 проваджень, не розглянутих понад 6 місяців, понад 1 рік до 2 років – 9, понад 2 роки – 2; у 4-х провадженнях 6 осіб утримуються під вартою понад 6 місяців).

  Так, наприклад, причини нерозгляду кримінального  провадження № 625/89/16 за обвинуваченням Кондрашова В.М. за п.1 ч.2 ст. 115,  ч. 2 ст. 263 КК України (під вартою). Надійшло 12.12.2016 р. Розгляд справи відкладався через зайнятість судді в іншому судовому засіданні – двічі,  неприбуття обвинуваченого – двічі, виклик свідків – двічі,  за клопотанням захисника;

  • кримінальне провадження № 611/500/16 за обвинуваченням Крючкова В.П. за ч. 1 ст. 115 КК України (під вартою). Надійшло 14.12.2016 р. Розгляд справи відкладався через зайнятість судді в іншому судовому засіданні – двічі, виклик свідків – чотири рази, неприбуття обвинуваченого , неявка потерпілого, закінчення робочого часу – тричі,видалення до нарадчої кімнати.
  • кримінальне провадження № 632/843/17 за обвинуваченням Лабутіна С.М. за ч.1 ст. 152 КК України (під вартою). Надійшло 17.07.2017 р. Розгляд справи відкладався багаторазово через виклик свідків, неприбуття обвинуваченого , через закінчення робочого часу, видалення судді до нарадчої кімнати.

 

  На кінець першого півріччя 2017 року на розгляді суду перебувало 5 проваджень, не розглянутих понад 6 місяців  (у 3-х провадженнях 3 особи утримувалися під вартою понад 6 місяців), понад 1 рік до 2 років – 3, понад 2 роки – 3. 

  Апеляційна інстанція у 1 півріччі 2018 р. скасувала 2 вироки та 4 ухвали по кримінальним провадженням (аналогічний період минулого року – 3 вироки, 4 ухвали).

 Розгляд справ адміністративної юрисдикції та цивільних справ 

   У 1 півріччі 2018 року спостерігається значне зменшення показників надходження та розгляду справ адміністративної юрисдикції. Надійшло усього 22 справи та заяви  (47 у минулому періоді), що на 47% менше, ніж у 1 півріччі 2017 року;  по суті розглянуто – 7 (7 - порівняльний період).

  Найпоширеніші категорії позовів за КАС України - з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України - 6 справ, а саме дорожнього руху; транспорту та перевезення пасажирів. 

 В надходженні цивільних справ та заяв у першому півріччі 2018 року спостерігається значне збільшення – 830 проти 478 у порівняльному періоді, а це на 74 % менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Показники розгляду також мали тенденцію до збільшення –  на 58%, якщо порівняти із показниками минулого року - розглянуто 614 справ та заяв проти 388 у минулому періоді.

 Найбільше розглянуто спорів, що виникають із договорів – 143, спорів, що виникають із сімейних правовідносин – 107, спорів, що виникають  із житлових правовідносин – 21. У порівняльному періоді ці категорії також були більш поширеними: спорів з сімейних правовідносин було розглянуто по 94 справі, а спорів, що виникають із договорів – 103.

 Залишок нерозглянутих цивільних справ: понад 6 місяців в провадженні суду – знаходилися 4 справи (у першому півріччі 2016 року – 3), понад 1 до 2 років – 0 (порівняльний період – 0), понад 2 роки – 0 справа (порівняльний період – 1).

 Так, понад  в провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом Самойлової К.П. до Самойлова О.В., третя особа – Орган опіки та піклування Первомайської РДА, про скасування рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дитини. Надійшла 05.09.2017 р. Відкрито провадження 09.10.2017 р. По справі відкладався розгляд за неодноразовими клопотаннями представника позивача, через неявку усіх сторін по справі, за інших підстав.

 Апеляційна інстанція у цей період скасувала 8 рішень, а 1 змінила, а також скасовано 5 ухвал по цивільним справам, по справам, що виходять з КАС, рішення не скасовувалися та не змінювалися.

 У першому півріччі минулого року скасовано 4 рішення по цивільним справам, змінено  2 рішення та 1 ухвала, а в адміністративних справах скасувала 6 постанов, а змінила 1. 

Розгляд справ про адміністративні правопорушення 

  Кількість справ про адміністративні правопорушення, які надходили до суду протягом 1 півріччя 2018 року,  зменшилася порівняно із подібним періодом минулого року. Так, надійшло 255 справ про адміністративні правопорушення, а це на 20% менше, ніж у порівняльному періоді - 320. Розглянуто справ теж на 5 % менше - 242 (проти 255 у минулому періоді).

  Справ у порядку виконання постанов у справах про адмінправопорушення також поменшало майже на 40% (12 проти 22).

 Найпоширеніші матеріали: порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів чи іншого майна – 25 (41), за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння – 32 (31),   дрібне хуліганство – 17 (48), насильства в сім`ї або невиконання захисного припису – 31 (64), порушення правил адміністративного нагляду – 9 (29). Із них розглянуто по суті  196 справ (240 – 1 півріччя 2017 року), а повернуто 46 (73), що складає приблизно 18 % із загальної маси матеріалів, що надійшли до суду.

  Апеляційна інстанція у цей період скасувала 4 постанови про адмінправопорушення (1 постанову по справі про адміністративне правопорушення – у порівняльному періоді). 

Робота зі зверненнями громадян      

  У першому півріччі 2018 року в Первомайському міськрайонному суді Харківської області проводилась постійна робота по реалізації громадянами України права на звернення, наданого їм Конституцією України та Законом України “Про звернення громадян”. 

  Робота зі зверненнями громадян у суді проводилася насамперед на підставі Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 р. № 348, зі змінами та доповненнями.

  У першому півріччі 2018 р. до Первомайського міськрайонного суду Харківської області надійшло  лише 1 звернення громадян - скарга , а саме:

- скарга Рябокобили Л.Т. на затягування розгляду справи. Надійшла 19.03.2018 року, розглянута 27.03.2018 р. Скаржник порушував питання про надання інформації щодо стану розгляду кримінального провадження та в провадженні кого з суддів воно знаходиться.

  Особі, що звернулася зі скаргою, надана детальна інформація про рух провадження, дати проведення судових засідань, результати розгляду, дати направлення кримінального провадження до апеляційного суду у зв’язку із оскарженням судових рішень.

   Скарга визнана необгрунтовною, оскільки дане кримінальне провадження по суті не розглядалося, а декілька разів обвинувальний акт було повернуто прокурору для усунення недоліків, що й оскаржувалося в апеляційному суді прокуратурою.

            У порівняльному періоді було 4 звернення громадян (3 скарги, 1 заява).

           Звернення у першому півріччі 2018 року розглядалися у такі терміни: до 5 діб – 0, до 15 діб – 1, до 30 діб – 0;                                     

            у першому півріччі 2017 року розглядалися у такі терміни: до 5 діб – 0, до 15 діб – 4, до 30 діб – 0.                                  

           Повторні звернення до суду за вказані періоди не надходили.

 

  За звітний період звернень від ветеранів війни не надходило; у порівняльному періоді ці показники також нульові.    

  В суді здійснювався особистий прийом громадян головою суду та іншими посадовими особами з дотриманням відповідного графіку, який розміщений в приміщеннях суду в зручному для огляду місці. Формувався журнал особистого прийому громадян головою суду, у якому зазначалися дата проведення прийому, прізвища заявників, питання, з якими вони звертаються, результати розгляду.

           

   Крім того, з метою запобігання надходження звернень громадян Первомайським міськрайонним судом Харківської області постійно здійснюється робота щодо вдосконалення та наповнення новими публікаціями офіційної сторінки суду на Web-порталі «Судова влада України», а також забезпечення зацікавлених осіб доступом до інформації відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації".                                 

Інші питання роботи суду     

   Як і в попередньому періоді, виконавці звітів відповідально ставилися до підготовки та складання звітів про роботу суду. Питання щодо відображення справ по рядках звіту вирішувалися згідно Інструкції щодо заповнення і подання звітів про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ і матеріалів, затвердженої наказом ДСА України від 05.06.2006 року № 55 (із змінами та доповненнями); класифікаторів категорій справ, а також методичних роз`яснень відділу організації діяльності судів та судової статистики ТУ ДСА України в Харківській області. Вчасне та достовірне надання судом звітів здійснювалося завдяки постійному контролю за достовірністю та дотриманням строків їх здачі з боку керівництва суду, зручному графіку відпусток виконавців звіту, їх багаторічному досвіду, завдяки належній організованості та відповідальному ставленню до своєї роботи.

 

   У зв’язку із втратою чинності наказів Державної судової адміністрації України: від 05.06.2006 № 55 «Про затвердження форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ і матеріалів та Інструкції щодо їх заповнення і подання», від 20.02.2008 № 15 «Про внесення змін і доповнень до наказу Державної судової адміністрації України від 5 червня 20056 року № 55», від 01.06.2009 № 63 «Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 5 червня 2006 року № 55, від 25.05.2011 № 95 «Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 5 червня 2006 року № 55», від 02.07.2012 № 73 «Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 5 червня 2006 року № 55», від 14.11.2012 № 153 «Про затвердження форм звітності про стан судимості та склад засуджених», від 21.11.2012 № 158 «Про затвердження форм звітності щодо здійснення місцевими та апеляційними судами кримінального провадження», із змінами і доповненнями, внесеними наказом Державної судової адміністрації України», від 25.04.2013 № 61 «Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 5 червня 2006 року № 55», від 20.06.2013  № 88 «Про затвердження форм звітності щодо здійснення місцевими апеляційними судами господарського судочинства», від 24.04.2014 № 50 «Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 5 червня 2006 року № 55», від 24.04.2014 № 52 «Про внесення змін до форми звіту № 1-1 «Звіт судів першої інстанції про розгляд матеріалів кримінального провадження»,

    звіти за 1 півріччя 2018 р. подавалися у таких формах: 1-Л, 1-мзс, 10. Вони були сформовані автоматично за допомогою комп’ютерної програми Д-3. До цього була проведена робота відповідальними особами по перевірці електронних карток на достовірність даних по справам різних категорій.             

  Протягом першого півріччя 2018 року постійно проводилась співпраця з правоохоронними органами та органами  виконавчої влади, насамперед шляхом проведення взаємозвірок з питань надходження та розгляду справ різних категорій, надання вичерпних відповідей на різного роду запити, направлення звітів тощо. Зокрема, відповідно до вимог ст. 22 Закону України  «Про Державний реєстр виборців» з метою здійснення щомісячного оновлення бази даних Державного реєстру виборців судом до  Первомайської районної державної адміністрації та Первомайської міської ради Харківської області надавалися відомості щодо осіб, визнаних судом недієздатними, за формами 6.1 та 6.2. 

    В суді два зали судових засідань обладнано апаратурою системи відеоконференцзв’язку. У переважній більшості засідань, проведених за допомогою цього обладнання, розглядалися матеріали у порядку КПК України і відеоконференцзв’язок встановлювався з відповідною установою Державної пенітенціарної служби України. Щомісяця до територіального управління ДСА України у Харківській області надсилалася інформація щодо кількості судових засідань, проведених у режимі відеоконференцзв’язку, за півріччя цей показник дорівнює 105 (у минулому періоді - 23 засідання). Крім того, надавалася інформація щодо кількості судових викликів учасників процесу, зроблених за допомогою СМС - повідомлень – надіслано 50 (у періоді, що аналізується, було зроблено 205 викликів). 

   На виконання прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції Закону України «Про справедливий суд» суддями та працівниками апарату суду щоденно здійснюється робота по внесенню до Єдиного державного реєстру судових рішень електронних копій судових рішень, що винесені з 01 січня 2010 року. Вказана робота постійно перебуває на контролі. 

  Суд залишається розташованим у двох будинках, які знаходяться на значній відстані один від одного і в яких немає умов для здійснення правосуддя. Не вистачає залів судових засідань і кабінетів, немає окремого приміщення для конвою, відсутня охорона з боку судової міліції, лише один зал судового засідання обладнано скляним приміщенням для обвинувачених тощо.

  З огляду на викладене, з урахуванням проблем та незручностей, які супроводжують здійснення правосуддя у Первомайському міськрайонному суді Харківської області, можна вважати його функціонування злагодженим завдяки вдалому плануванню роботи та плідній співпраці між його окремими структурами; високій відповідальності суддів і працівників апарату; діловодство та обліково-статистична робота в суді ведеться на належному, професійному рівні.   

  Судді та працівники апарату суду постійно вдосконалюють свої знання та навички з метою практичної реалізації завдань і функцій держави при виконанні своїх посадових обов’язків та задля забезпечення функціонування незалежного і неупередженого суду і підвищення довіри суспільства до судової влади.

 

 

 

Консультант суду                                                                                                   Т. Карпенко