flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз звернень громадян за 2021 рік

26 січня 2022, 11:30

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

В.о. голови Первомайського

міськрайонного суду

Харківської області

 

_________________ Станіслав  БИБЛІВ

«11» січня 2022 року

 

 

А Н А Л І З

стану організації роботи зі зверненнями громадян

за 2021 рік в порівнянні з 2020 роком

 

             У 2021 році в Первомайському міськрайонному суді Харківської області проводилась постійна робота по реалізації громадянами України права на звернення, наданого їм Конституцією України та Законом України «Про звернення громадян».

      

Робота зі зверненнями громадян у суді проводилася також на підставі Інструкції з діловодства зі зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої Постановою Кабінета Міністрів України від 14.04.1997 № 348 (зі змінами),  Законів України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 зі змінами та доповненнями, «Про статус народного депутата України», «Про статус депутатів місцевих рад»  в частині розгляду депутатських звернень і запитів.

 

Для більш повного інформування громадян про стан роботи суду на офіційному веб-сайті суду розміщено новини, іншу актуальну інформацію, статистичну звітність, а також зразки процесуальних документів та списки справ, призначених до розгляду.

 

          У 2021 році звернення громадян оформлювалися відповідно до вимог зазначеної інструкції. На звернення громадян заводилася у КП «Д-3» реєстраційно-контрольна картка. Провадження по зверненнях велося вірно за усіма реквізитами.

 

У суді ведеться Журнал реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян (номенклатурний номер 03-05). Ведення журналу відповідає вимогам Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 № 348.

           

У 2020 році до Первомайського міськрайонного суду Харківської області не надійшло жодного звернення громадян, протягом 2021 року – 1 звернення про рішення Первомайського міськвиконкому, яке нвідкладно відповідно до ч.3 ст.7 Закону України  «Про звернення громадян»  надіслано до Виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області за належністю, про що повідомлено громадянину, який подав звернення.     

 

Матеріали звернення разом із відповідями сформовані у справу (номенклатурний номер 03-01), на обкладинці зазначено номер відповідно до вимог Інструкції (перша літера прізвища-порядковий номер/рік) та номер, який був автоматично сформований КП «Д-3» при створенні картки на звернення громадян. Отже, провадження по зверненню велося вірно за усіма реквізитами.

 

Звернення у 2021 році розглядалися у терміни: до 5 діб – 1, до 15 діб – 0, до 30 діб – 0.                                     

                                                                            

            Повторні звернення до суду за вказані періоди не надходили.

            

            За звітний період звернень від ветеранів війни не надходило; у порівняльному періоді ці показники також нульові.

         

В суді здійснювався особистий прийом громадян головою суду та керівником апарату суду з дотриманням відповідного графіку, який розміщений в приміщеннях суду в зручному для огляду місці. Формувалися журнал прийому громадян головою суду (номенклатурний номер 03-07), журнал прийому громадян керівником апарату суду (номенклатурний номер  03-08), у яких зазначалися дата проведення прийому, прізвища заявників, питання, з якими вони зверталися, результати розгляду. Питання, що виникали в процесі розгляду справ чи під час прийому громадян, вирішувалися на місці шляхом надання відповідних роз’яснень, видачі копій документів, велась робота з наповнення інформаційних стендів та веб-сайту суду у складі веб-порталу «Судова влада України».

         Приміщення для особистого прийому громадян в суді відсутні за браком місця.

          На певний період у зв’язку з продовженням оголошеного постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 року «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» карантину в суді вводилися обмеження щодо особистого прийому громадян керівництвом суду.

           

Робота по розгляду звернень у суді аналізується. Згідно планів роботи здійснюються перевірки стану роботи зі зверненнями громадян (діловодство, якість розгляду, дотримання строків) – акти від 15.04.2021, 01.07.2021, 01.10.2021.

 

            Висновок: в цілому стан організації та ведення роботи зі зверненнями громадян у 2021 році знаходився на належному, професійному рівні, відповідав вимогам чинного законодавства.

 

            Пропозиції: Вдосконалювати роботу ділянки зі зверненнями громадян у майбутньому, звертати увагу на заняттях з апаратом суду, суддями та помічниками суддів на актуальні положення Закону України “Про звернення громадян”, Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 року №348, Законів України “Про статус народного депутата України”, “Про статус депутатів місцевих рад” в частині розгляду депутатських звернень і запитів, щоквартально, відповідно до плану виконання Постанов колегії ТУ ДСА України від 6 грудня 2019 року, проводити моніторинг причин, що призводять до надходження звернень.

           

Крім того, необхідно періодично висвітлювати в засобах масової інформації найбільш актуальні питання організації роботи суду та максимально наповнювати корисною інформацією офіційну сторінку Первомайського міськрайонного суду Харківської області на веб-порталі «Судова влада України».

 

 

Старший секретар

Первомайського міськрайонного суду

Харківської області                                                                                            Тетяна  ЦИГАНОК