flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд обліково-статистичної роботи Первомайського міськрайонного суду Харківської області у 2022 році

07 лютого 2023, 16:31

«УЗГОДЖЕНО»

В. о. голови Первомайського

міськрайонного суду

Харківської області

 _____________ Михайло БОСНЯК  

«07»  лютого 2023 року

 

Огляд

 обліково-статистичної роботи

Первомайського міськрайонного суду Харківської області

у 2022 році

 

          Первомайським міськрайонним судом Харківської області здійснено огляд обліково-статистичної роботи у 2022 році з метою надання оцінки якості ведення діловодства, ефективності планування та статистичної роботи та визначення основних тенденцій роботи суду у майбутньому.

        Організація обліково-статистичної роботи в суді регламентується:  Інструкцією з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом ДСА України від 20.08.2019 № 814; Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженим рішенням Ради cуддів України від 02.04.2015 (зі змінами  та доповненнями); Засадами використання автоматизованої системи документообігу Первомайського міськрайонного суду Харківської області, затвердженими рішенням зборів суддів суду (протокол № 13/2015 від 19.10.2015); Порядком повернення (перерахування) коштів, помилково або надмірно зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 № 787; Інструкцією про порядок обліку кримінальних та адміністративних корупційних правопорушень, затвердженою спільним наказом Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ,  Служби безпеки, Міністерства доходів і зборів, Міністерства оборони, Державної судової адміністрації України 22.04.2013 № 52/394/172/71/268/60; наказом ДСА України від 23.06.2018 № 325 «Про затвердження річних форм звітів щодо здійснення правосуддя місцевими і апеляційними судами», іншими актами законодавства.

       Протягом 2022 року робота у суді планувалася за різними галузями діяльності. У суді були складені плани:  роботи  суду, навчання з працівниками апарату суду на перше та друге півріччя 2022 року; комунікаційних заходів, заходів щодо запобігання корупції у суді на 2022 рік.                               

      Плани роботи та документи з їх виконання підшиваються в окрему папку відповідно до номенклатури справ суду, в планах робляться відповідні відмітки про виконання поставлених завдань, а також долучаються необхідні матеріали.

      У планах передбачалися різноманітні заходи щодо вивчення нормативно-правових актів, зійснення перевірок організації діловодства, проведення аналітичних оглядів. Так, протягом 2022 року у суді здійснено перевірки різних напрямів діловодства у суді, результати яких оформлені 13 актами (щодо діловодства щодо повернення коштів помилково сплаченого судового збору; звернення судових рішень до виконання; заповнення електронних облікових карток на справи; ведення номенклатурних справ; якості заповнення карток на осіб; своєчасності внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень відомостей про набрання судовим рішенням законної сили; роботи зі зверненнями громадян; стану ведення архіву; своєчасності реєстрації процесуальних документів, які надійшли засобами підсистеми «Електронний суд»; повноти виконання планів роботи, навчання, запобігання корупції,  комунікаційних заходів суду на 2021 рік; наповнення інформацією  веб-сайту суду; додержання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», тощо).   

     Протягом 2022 року у Первомайському міськрайонному суді Харківської області проводилися оперативні наради та заняття з працівниками апарату суду, на яких обговорювалися різноманітні питання роботи суду, зокрема, щодо новел діловодства місцевих загальних судів; складання  статистичної звітності; роботи в комп’ютерній програмі «Д-3»;  антикорупційного законодавства;  аналізувалися листи вищестоящих організацій, вивчалися нормативно-правові акти, тощо. Також працівники суду дистанційно проходили навчання в Національній школі суддів та її Харківському регіональному відділенні.                                        

     У суді протягом 2022 року постійно проводилася робота по підвищенню рівня обліково-статистичної роботи щодо первинного обліку справ та матеріалів, правильності складання звітів, достовірності та повноти показників, вчасного їх подання до Територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області. В процесі роботи  працівники суду дотримувались і слідували усім роз'ясненням та інформаційним листам, які надходили з ДСА України, Територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області з метою забезпечення належної організації роботи суду.

        Протягом 2022 року справи оформлювалися відповідно до норм Інструкції  з діловодства в місцевих та апеляційних судах, затвердженої наказом ДСА України від 20.08.2019 № 814, норми Інструкції вивчалися та перевірялося її виконання. У разі відправки судових справ до експертних установ, на виконання п.1, п.4 розділу ІХ вказаного вище нормативного документа секретарями судового засідання формувалися справи-замінники направлених на експертизу справ, за межі суду справи надсилалися разом із супровідним листом, підписаним керівником апарату суду або особою, яка виконує його обов’язки.

    Облік справ та матеріалів у 2022 році здійснювався у комп’ютерній програмі «Д-3». Дані реєструвалися в обліково-статистичних картках, реєстраційних журналах  із врахуванням норм Інструкції з діловодства, Положення про автоматизовану систему документообігу суду та інших нормативно-правових актів. Відповідно до п.7 розділу V Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом ДСА України від 20.08.2019  № 814, в автоматизованій системі документообігу суду здійснювалося також ведення журналу обліку речових доказів. 

    Працівники, відповідальні за ведення первинного обліку справ та матеріалів і складання звітів  забезпечені інструктивними матеріалами, володіють знаннями даних інструкцій, мають практичний досвід роботи. Вакантними станом на 31 грудня 2022 року є п’ять посад – старшого секретаря, консультанта суду (дві посади), діловода, помічника судді.      

   Звіти подавалися судом до Територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області своєчасно. Виконавці звітів відповідально ставилися до підготовки та складання звітів про роботу суду. Питання щодо відображення справ по рядках звіту вирішувалися згідно класифікаторів категорій справ, а також методичних роз`яснень відділу організації діяльності судів та судової статистики ТУ ДСА України в Харківській області. Вчасне та достовірне надання судом звітів здійснювалося завдяки постійному контролю за достовірністю та дотриманням строків їх здачі з боку керівництва суду, багаторічному досвіду виконавців звітів, належній організованості та їх відповідальному ставленню до своєї роботи.

     У 2022 році до Первомайського міськрайонного суду Харківської області  надійшла одна, подана у порядку Закону України «Про звернення громадян», скарга, яка визнана необгрунтованою, розглянута протягом 5 діб та належним чином оформлена відповідно до норм Інструкції з діловодства зі зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 р. № 348 (зі змінами).                   

      Проаналізувавши роботу суду,  можна зазначити, що протягом 2022 року Первомайським міськрайонним судом Харківської області належним чином здійснювалася організація роботи з ведення діловодства.

      З огляду на викладене та з метою вдосконалення організації обліково-статистичної роботи, поліпшення якості підготовки звітів необхідно:

-  продовжувати здійснювати контроль за веденням діловодства в суді, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ і матеріалів, які надійшли до суду, повноті заповнення документів первинного обліку, в тому числі при наповненні комп’ютерної програми «Д-3»;

- доводити до працівників апарату суду, відповідальних за обліково-статистичну роботу, зміни в чинному законодавстві;

- організовувати невідкладне вивчення інформації про поновлення комп’ютерної програми «Д-3» працівниками апарату суду;

-   сприяти проходженню працівниками апарату суду курсів мережі «Феміда» по роботі в підсистемах Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та інших навчальних курсів з підвищення кваліфікації.

         В складних умовах військової агресії Російської Федерації проти України найпріоритетнішими завданнями на 2023 рік є продовження злагодженої роботи працівників апарату, раціональне використання наявних  людських, матеріальних, енергетичних  ресурсів з метою забезпечення безперебійного функціонування суду відповідно до норм чинного законодавства.

 

Керівник апарату

Первомайського міськрайонного

суду Харківської області                                                    Тетяна АРНАУТ