flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи зобов’язаний суд залучити третю особу, вказану в позові.

21 грудня 2023, 10:46

           Зазначення у позовній заяві прізвища особи, яка, на думку позивача,  має приймати участь в судовому розгляді в якості третьої особи, не тягне її автоматичного залучення при відкритті провадження у справі.

            На цьому наголосила Велика палата ВС, погоджуючись із позицією Касаційного адміністративного суду у справі №990/222/23.

           Спір стосувався надання інформації на запит особи стосовно призначення судді на посаду.

           Після відкриття провадження у справі від позивача надійшла заява про виправлення описки, оскільки, на його думку, в ухвалі ВС не міститься відомостей щодо третьої особи — самого судді.

           Як зазначила ВП ВС, вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

           Однак, на думку ВП, незазначення в ухвалі про відкриття провадження у справі третьої особи не є опискою у розумінні ст. 353 КАС, оскільки як правильно зазначив суд першої інстанції, при вирішенні питання про залучення третьої особи суд має заслухати думку відповідача щодо цього. До того ж, третя особа може бути залучена до участі у справі судом першої інстанції до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання ухвалою суду за наслідком розгляду відповідної заяви.